ISPOVIJEST JEDNE IVANE: Kada sam rekla da ću zadržati prezime, nastao je pakao! - Volim Podgoricu

ISPOVIJEST JEDNE IVANE: Kada sam rekla da ću zadržati prezime, nastao je pakao!

Znamo mnoge djevojke koje su promijenile prezime, dodale muževljevo i one koje su ostavile svoje. Nismo mnogo ni razmišjali o tome, i nemamo ništa da prigovorimo ni jednoj. Ali, prije neki dan stigao  je mejl koji vam prenosimo i pozivamo da nam kažete vaše mišljenje…

Bili smo na ručku sa prijateljima, i tako u šali, oni su počeli da govore moje ime i njegovo prezime, kao da vide kako ide zajedno. Ja sam im na to rekla da ja neću uzimati njegovo prezime već ću samo zadržati svoje. Uuuu, kako sam to izgovorila, krenule su za mene stvarno zapanjujuće reakcije:“Kako to misliš? Kako poslije da se zna da si udata? A zar crkva to dozvoljava? Mi ne možemo da vjerujemo kako je Džoni to dozvolio, ko je tu gazda, bre?!“ I slično…

Iskreno, ja nisam nešto previše razmišljala o tome i svakako nisam vagala, nego sam odlučila po osjećaju i misleći o sebi. Prosto za mene je bilo sasvim normalno da ja zadržim svoje prezime. Međutim, nisam očekivala baš takve reakcije, naročito ne od mladih ljudi i moram priznati da su me pogodile malo. Da li sam ja luda, ili se u brak ulazi zbog ljubavi? Nekako nisam znala da stvari poput mijenjanja prezimena uopšte imaju neku vezu sa tim i da je baš to dokaz da nekoga voliš? Zar je poenta braka isto prezime?

Kako sam ja počela da pričam sa ljudima o toj raspravi o prezimenima na videlo su izašla raznorazna mišljenja – od potpune podrške do toga da se onda ne treba ni vjenčavati i da se takvi brakovi sigurno završavaju razvodom…?! Po meni poenta je u sopstvenoj ličnosti – osobi koju sam ja decenijama gradila i to sa ovim imenom i prezimenom. I tako se odlično osjećam! Promjena bi za mene bila kao da se odričem dijela sebe i često se i čudim ženama koje to rade. Neke od njih mi isto djeluju kao čvrste i odlučne dame.

Sa druge strane, moj budući suprug nema ništa protiv toga. Njegovi roditelji malo da, ali to sam i očekivala. Dijete će nositi njegovo prezime i ja sam uvjerena da neće imati nedoumicu ko mu je mama zbog toga što ćemo mi imati različito prezime!

Zato vas pitam, šta je uobičajeno a šta ne? Zašto žene mijenjaju ili ne prezimena? Da li to i kako utiče na djecu i brak? Da li ja griješim? Volela bih da čujem mišljenja žena i kako su one donijele odluku o tome?

(Blic)

3 komentara

  1. Prvo u vezi svadbe onaj ko placa taj se I pita a vjerujem u ovom slucaju da su roditelji. A sto se tice prezimena to je trebala da na vujeme rijesi sa buducim suprugom a ne ostati trudna a onda nezu tvoje prezime ali hocu udaju, e pa odluci se dali podizanje djeteta u srecnom braku ili samohrana majka sa svojim prezimenom. Dobro razmisli prije nego sve upropastis!!!!!

    1. Ja sam uzela suprugovo prezime,ali nisam odmah promijenila dokunenta.
      Problem br 1. Kada sam išla da prijavim djete, morao je i suprug samnom da bi dao izjavu da je to njegovo djete i da želi da nosi njegovo prezime.
      Problem br 2; koji je i te kako bio naporan. Kada sam sa bebom krenula na put kod majke trebala je izjava da se on slaže sa tim, izvod iz MKR kao dokaz da sam ja majka i još toga. Naravno sve je to trebalo ovjeriti i prevesti na strani jezik. Tako da nas je to koštalo više nego avio karta. Da je moj pasoš imao isto prezime kao i pasoš od sina, trebala je samo saglasnost supruga da vodim djete sa njegovim saznanjem,tj. 5€ …ne moraš se odreći svog prezimena,ali uzmi i muževo. Jer ces oko svega imati peripetija!

  2. I JA SAM ŽELELA DA ZADRŽIM MOJE PREZIME I ZADRŽALA SAM JER SAM SE UDALA ZA ITALIJANA, A U ITALIJI OSTAJE ŽENINO PREZIME. I NEMA PROBLEMA OKO DECE! IMAM 53 GODINE I SA OVIM RAZMIŠLJANJEM I ISKUSTVOM KAŽEM; AKO GA STVARNO VOLI, UZEĆE PREZIME, ALI I AKO ON NJU VOLI, NIJE MU BITNO ČIJE ĆE PREZIME NOSITI. TO JEDINO LJUBAV REŠAVA NA PRAVI NAČIN. ŠTO SE TIČE SVADBE, PRAVE JE RODITELJI, ALI JE PRAVE ZA NJIH, NEKA ONI ODLUČE KOGA ĆE ZVATI, A U ZNAK ZAHVALNOSTI RODITELJIMA, POZVAĆE I NEKE LJUDE KOJI SU ONI PREDLOŽILI.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com