LUKŠIĆ U TRCI: Danas drugi krug glasanja za generalnog sekretara UN - Volim Podgoricu

LUKŠIĆ U TRCI: Danas drugi krug glasanja za generalnog sekretara UN

Savjet bezbjednosti SB Ujedinjenih nacija UN danas će drugi put tajno glasati o novom generalnom sekretaru UN.

Novi Generalni sekretar biće biran između 11 kandidata među kojima je i bivši crnogorski premijer Igor Lukšić.

U trci za prvog čovjeka svjetske organizacije prvobitno je učestvovalo 12 kandidata, ali je bivša ministarka za spoljne i evropske poslove Hrvatske, Vesna Pusić, dan uoči drugog kruga glasanja, odustala od kandidature, a u pismu upućenom javnosti navela da smatra da njene šanse za tu poziciju nijesu realne.

Rezultati se ne saopštavaju javno već samo predstavnicima zemalja koje imaju kandidate, a izjašnjavanje služi kao “putokaz” koji treba da ukaže na održivost kandidatura svakog od 11 potencijalnih naslednika Ban Ki Muna, odnosno da li će neko od pet stalnih članica uložiti veto.

Prema diplomatskim izvorima najviše “ohrabrujućih” glasova poslije prvog kruga ima bivši portugalski premijer, Antonio Gutereš, na drugom mjestu je bivši slovenački predsjednik Danilo Tirk, dok treće mjesto sa po devet pozitivnih glasova dijele Irina Bokova (Bugarska), Vuk Jeremić (Srbija) i Srdđn Kerim (Makedonija), prenosi Tanjug.

U skladu sa Poveljom UN, generalnog sekretara imenuje Generalna skupština prema preporuci SB.

Kandidati su imali prilike da se javno predstave Skupštini i odgovaraju na pitanja diplomata, a bili su pozvani i na razgovor u SB iza zatvorenih vrata.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com