Đukanović odobrio Baroviću zakup eksluzivne plaže za 11 eura dnevno - Volim Podgoricu

Đukanović odobrio Baroviću zakup eksluzivne plaže za 11 eura dnevno

Vla­da pre­mi­je­ra Mi­la Đu­ka­no­vi­ća da­la je sa­gla­snost Jav­nom pred­u­ze­ću za upra­vlja­nje mor­skim do­brom da pla­žu u Pe­ra­zi­ća do­lu, ko­ju je za­ku­pio kon­tro­verz­ni bi­zni­smen Ve­se­lin Ba­ro­vić, iz­da za 11 eura dnev­no. Ku­pa­li­šte na eks­klu­ziv­noj lo­ka­ci­ji Ba­ro­vić je do­bio za 4.099 eura za go­di­nu, a da­to je po osno­vu cje­nov­ni­ka Mor­skog do­bra, ko­ji je po­dr­ža­la Vla­da.


Ve­se­lin Ba­ro­vić i Mi­lo Đu­ka­no­vić va­že za du­go­go­di­šnje pri­ja­te­lje i po­slov­ne sa­rad­ni­ke.
Na pi­ta­nje „Da­na“ da li sma­tra­ju da je ci­je­na od 11 eura dnev­no za za­kup pla­že u Pe­ra­zi­ća do­lu štet­na za JP Mor­sko do­bro i Op­šti­nu Bu­dva, iz tog pred­u­ze­ća su ka­za­li da je for­mi­ra­na na osno­vu cje­nov­ni­ka ko­ji je do­nio Uprav­ni od­bor.
– Ci­je­na na­kna­de za za­kup ku­pa­li­šta (u ovom slu­ča­ju 4.099,00 eura za za­kup ku­pa­li­šta ozna­če­nog u pla­nu kao 24B, Op­šti­na Bu­dva) for­mi­ra se na osno­vu cje­nov­ni­ka ko­ji do­no­si Uprav­ni od­bor Jav­nog pred­u­ze­ća za upra­vlja­nje mor­skim do­brom Cr­ne Go­re, a na ko­ji sa­gla­snost da­je Vla­da Cr­ne Go­re – re­če­no je za „Dan“ iz Mor­skog do­bra.
Ugo­vor o za­ku­pu pla­že 3. ju­na ove go­di­ne u Bu­dvi su pot­pi­sa­li di­rek­tor JP Mor­sko do­bro Pre­drag Je­lu­šić i Ba­ro­vić.
U do­ku­men­tu, u ko­ji je „Dan” imao uvid, na­vo­di se da se ra­di o iz­no­su na­kna­de za ko­ri­šće­nje mor­skog do­bra za 2016. go­di­nu. Ra­di se o anek­su osnov­nog ugo­vo­ra, iz 2003. go­di­ne, ka­da je Ve­se­lin Ba­ro­vić po­stao za­ku­pac eks­klu­ziv­ne pla­že u Pe­ra­zi­ća do­lu. Pr­vo­bit­ni ugo­vor iz­me­đu Ba­ro­vi­ća i Mor­skog do­bra na­stao je 29. ju­la 2003. go­di­ne, i od ta­da se sva­ke na­red­ne go­di­ne do­no­si aneks, ko­jim kon­tro­verz­ni bi­zni­smen uspi­je­va da pro­du­ži za­kup te pla­že.
Evi­dent­no je da je Ba­ro­vi­ću da­ta vi­še ne­go po­volj­na ci­je­na za­ku­pa, dok Mor­sko do­bro tra­ži pu­no ve­će iz­no­se za pla­že ko­je se na­la­ze i na ma­nje atrak­tiv­nim lo­ka­ci­ja­ma.

Veselin Barović Foto slobodnaevropa.org
Veselin Barović Foto slobodnaevropa.org

Ugo­vor iz­me­đu Je­lu­ši­ća i Ba­ro­vi­ća za­ve­den je pod bro­jem 0210-2257/2, na dan 3. jun 2016. go­di­ne, a na osno­vu čla­na 3 od­lu­ke o osni­va­nju Jav­nog pred­u­ze­ća za upra­vlja­nje mor­skim do­brom (Slu­žbe­ni list RCG broj 25/92), čla­no­va 7 i 8 Za­ko­na o mor­skom do­bru (Slu­žbe­ni list RCG broj 14/92) i čla­no­va 7 i 12 Za­ko­na o dr­žav­noj imo­vi­ni (Slu­žbe­ni list Cr­ne Go­re broj 21/09). Kao prav­ni osnov na­ve­de­ni su i čla­no­vi pet, šest i se­dam od­lu­ke o uslo­vi­ma, vre­me­nu ko­ri­šće­nja i vi­si­ne na­kna­de za ko­ri­šće­nje mor­skog do­bra.
– U čla­nu se­dam ugo­vo­ra o ko­ri­šće­nju mor­skog do­bra broj 0210-115/5 od 29. ju­la 2003. go­di­ne, za­klju­če­nog iz­me­đu Jav­nog pred­u­ze­ća i Ve­se­li­na Ba­ro­vi­ća iz Pod­go­ri­ce, kao ko­ri­sni­ka, utvr­đu­je se iz­nos na­kna­de za ko­ri­šće­nje mor­skog do­bra za 2016. go­di­nu – pi­še u tek­stu anek­sa ugo­vo­ra.
Ka­ko je pre­ci­zi­ra­no, ori­gi­nal­ni član se­dam se mi­je­nja i no­vi član de­fi­ni­še i no­vu ci­je­nu za za­kup pla­že.
Go­di­šnja na­kna­da za ko­ri­šće­nje mor­skog do­bra iz čla­na je­dan ovog ugo­vo­ra za 2016. go­di­nu utvr­đu­je se u vi­si­ni od 4.099 eura, ko­ja se uve­ća­va za iz­nos PDV-a. Ko­ri­snik je du­žan da ugo­vo­re­nu na­kna­du, uve­ća­nu za iz­nos PDV-a, pla­ti u cje­lo­sti u mo­men­tu za­klju­če­nja ovog ugo­vo­ra – na­vo­di se u do­ku­men­tu u ko­ji je „Dan” imao uvid.
Pre­ma na­vo­di­ma iz anek­sa ugo­vo­ra, Ba­ro­vić je du­žan da uku­pan iz­nos na­kna­de pla­ti u cje­lo­sti u mo­men­tu za­klju­če­nja tog ugo­vo­ra, pre­ma do­sta­vlje­noj fak­tu­ri.
– U slu­ča­ju ka­šnje­nja u is­pla­ti ugo­vo­re­ne na­kna­de, ko­ri­snik je du­žan da pla­ti ugo­vo­re­nu ka­ma­tu u iz­no­su od 7,5 od­sto na go­di­šnjem ni­vou, uve­ća­nu za sve tro­ško­ve sud­skog po­stup­ka na­pla­te – kon­sta­tu­je se u anek­su ugo­vo­ra.
Pre­ma za­ko­nu, upra­vlja­nje mor­skim do­brom ob­u­hva­ta odr­ža­va­nje, ob­na­vlja­nje, una­pre­đe­nje, sta­ra­nje o za­šti­ti i ko­ri­šće­nje mor­skog do­bra. Ko­ri­šće­nje mor­skog do­bra je, ka­ko se pre­ci­zi­ra, upo­tre­ba pro­sto­ra i pri­bi­ra­nje pri­ho­da u skla­du sa pri­ro­dom i na­mje­nom mor­skog do­bra. Upra­vlja­nje se vr­ši u skla­du sa smjer­ni­ca­ma, mje­ra­ma i ak­tiv­no­sti­ma ko­je se od­no­se na in­te­gral­no upra­vlja­nje obal­nim pod­ruč­jem.
Iz anek­sa ugo­vo­ra ko­ji su pot­pi­sa­li Pre­drag Je­lu­šić i Ve­se­lin Ba­ro­vić evi­dent­no je da kon­tro­verz­ni bi­zni­smen ni­je pla­tio na­kna­du za ko­ri­šće­nje pla­že za dvi­je pret­hod­ne go­di­ne.
Ta­ko­đe, ja­sno je i da je na­kna­da bi­la ista kao i za 2016. go­di­nu, u iz­no­su od 4.099, to jest 11 eura dnev­no.
– Isto­vre­me­no, ko­ri­snik je du­žan da na ime na­kna­de za ko­ri­šće­nje mor­skog do­bra za 2014. i 2015. go­di­nu pla­ti ukup­no 8.198 eura, ko­ja se uve­ća­va za iz­nos PDV-a i do­spi­je­va da­na 1. av­gu­sta 2016. go­di­ne – na­vo­di se u do­ku­men­tu.

Ure­đe­no po pro­pi­si­ma

Iz Mor­skog do­bra su sa­op­šti­li da su kon­tro­lo­ri tog pred­u­ze­ća utvr­di­li da je za­ku­pac pla­že u Pe­ra­zi­ća do­lu ku­pa­li­šte ura­dio u skla­du sa uslo­vi­ma i pra­vil­ni­kom o ure­đe­nim i iz­gra­đe­nim ku­pa­li­šti­ma, upr­kos tvrd­nja­ma gra­đa­na da je Ba­ro­vić za­u­zeo vi­še od pre­vi­đe­nog.
– Pri­pad­ni­ci Slu­žbe za kon­tro­lu Jav­nog pred­u­ze­ća za upra­vlja­nje mor­skim do­brom Cr­ne Go­re sva­ko­dnev­no vo­de evi­den­ci­ju o sta­nju na te­re­nu u svih šest pri­mor­skih op­šti­na – od Her­ceg No­vog do Ul­ci­nja. Ta­ko je iz­vr­še­na i kon­tro­la ku­pa­li­šta 24B na te­ri­to­ri­ji op­šti­ne Bu­dva – lo­ka­ci­ja Pe­ra­zi­ća do. Tom pri­li­kom za­pi­sni­kom je utvr­đe­no da je ko­ri­snik ure­dio ku­pa­li­šte u skla­du sa uslo­vi­ma i pra­vil­ni­kom o ure­đe­nim i iz­gra­đe­nim ku­pa­li­šti­ma – na­vo­di se u od­go­vo­ri­ma Mor­skog do­bra.

(Izvor: dan.co.me/A.O.-M.V.)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com