PISMO JEDNE MAJE JE RASPLAKALO SVE RODITELJE: Evo šta je ona pitala svog oca! - Volim Podgoricu

PISMO JEDNE MAJE JE RASPLAKALO SVE RODITELJE: Evo šta je ona pitala svog oca!

Mlada Tuzlanka Maja H. napisala je pismo ocu, koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Isto ovakvo pismo mogla je napisati djevojka iz Crne Gore, Srbije, Makedonije…

Pismo opisuje trenutnu situaciju u kojoj se nalaze mlade osobe u državama Balkana, izazavalo je snažne emocije, kako kod mladih, tako i kod njihovih roditelja.

PODGORIČANKA OBJASNILA ZAŠTO NAM DJECA ODLAZE U SVIJET: Bolje da ih ŽELIMO nego da ih ŽALIMO

Majino pismo prenosimo u cjelosti:

– Oče moj, pišem ti iako je već ponoć. Pišem, jer nemam kome reći. Knedla zaglavila, a suza već na pola. Evo, prvi put ti kažem da sam nezadovoljna i da mi nešto fali. Pišem ti oče u ime svih neprespavanih noći bdijući nad knjigom. Pišem ti oče u ime ranog ustajanja u školu i lijeganja u devet. Pišem ti oče u ime svih sekcija, treninga, vannastavnih aktivnosti… Nižu se slova, u ne baš urednom redu. Ruka drhti.

Brinem se oče za moju budućnost. Jesi li se ti ovako brinuo za sebe, ili smo ti veća briga sestra, brat i ja? Oče moj, zar je jedino rešenje uzeti pasoš, kofere, diplomu i nestati? Gurati se sa hrpom vršnjaka po aerodromima ili brati maline po 0.30 feninga? Uzdahnuti, ispuhati se i okrenuti glavu od majke da ne vidi suzu koja ide. Utroba joj se trga, znam. Srce gotovo iskočilo iz grudi. Oče, jesi vidio šta nam kravate čine? Govorio si da su kravate za svadbu, veselje ili neku svečanost. Da ne donose dobro.

Naša Bosna je puna kravata. Daju djevojke drugim državama, kao na svadbi. Muškarci se čekiraju u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji..

Neće da im djeca proživljavaju ono što su oni. Govorio si da se rad i trud isplati. Gdje se oče isplati da odem? Kažeš i da se cijeni ljudski znoj, u Bosni se inače samo znoje pred izbore skupljajući glasove. I to, iz udobne fotelje i pored toplog kamina. Hvala Bogu, tjehnologija uznapredovala pa ne moraju mrdnut. Oče, šta ću ja sa svojom diplomom? Okačiti je na početak plastenika dok berem paradajz? Da me tako podsjeća na svaki test, ispit, angažovanje, trud, rad, zalaganje? Šta misliš oče da nađem štelu… Ako se uglavim na dobru poziciju, tvoje je samo da mi kupiš dobru kravatu. Posle dva-tri dana, moći ću sama kupovati ostale kravate, narodni budžet mi je pri ruci. Šta narod zna koliko će biti plaćena. Mogli smo i namještaj malo promijeniti, ovaj više nije moderan.

Mogla sam vas častiti novom odećom i frizurama. Idete do najskupljeg frizera da vas uredi, ima da budete kao bombonice. Oče, i kola nam nova trebaju. Neki džip. Ništa se ti ne brini, sve će to narod platiti! Ni sami ne znaju kako se na pozicijama podijele pare.

Mogli smo na zimovanje? Na Vlašić. Kako je na Vlašiću lijepo, pravi ugođaj. Ma milina. Mogli smo i….

Oče, zaboravi. Zanijelo me. Nisam htjela, kunem ti se. Znam da me nisi tako učio. Eto, vidiš šta mi kravate bosanske čine. Možda su ovo stvari za kojima žudim. Uništiše mladalačke mozgove.

Sputavaju nas u struci za koju se školujemo. Jel možda trebam završit žurnalistiku kako bih radila kao doktorica? Ili medicinu da bih predavala matematiku u Gimnaziji? Niđe veze, aa? Ali, Bosna je takva, svi resursi su nigdje veze. Osim nade, šta mi drugo preostaje? Ma znaš šta oče, ne bih ja da idem ako baš ne moram. Nije hića. Mogu ja čekati još koju godinu. Ali, bojim se šta posle toga? Ne mogu biti optimistična. Žao mi je.

Ti si proživio 4 decenije, znaš ljudsku politiku. Pomozi. Pišem ti u ime vršnjaka. U ime mladosti. Ne u ime robovlasništva. Da berem maline po 0.30 feninga ili čekiram diplomu preko grane – piše u pismu mlade Tuzlanke.

(tuzlanski.ba)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com