Šta se dešava u organizmu kad prestanete da jedete hljeb? - Volim Podgoricu

Šta se dešava u organizmu kad prestanete da jedete hljeb?

Iako ne treba pretjerivati s unosom hljeba, naročito bijelog, ljudski organizam ipak ne može da funkcioniše dobro bez ugljenih hidrata.

Evo šta će se desiti ako odlučite da izbacite ugljene hidrate iz ishrane:

Izbacićete vodu 

Čim iz ishrane izbacite ugljene hidrate, počećete da se topite. Ali, ne gubite masnoću, već vodu.

“Kada tijelo čuva ugljene hidrate u formi glikogena, svaki gram hidrata u sebi ima vodu, i to u količini tri do četiri puta većoj od težine samog glikogena”, kaže nutricionistkinja Mari Spano.

Osjećaćete se loše 

Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak, objašnjava Spano. Kada ih izbacite iz ishrane i kada potrošite sav glikogen iz rezervi, tijelo razlaže masti i pokreće se uz pomoć ketona, a rezultat toga je zadah, suva usta, umor, vrtoglavica, nesanica i mučnina. Osjećate se kao da imate grip. Na kraju se tijelo navikne da se pokreće uz pomoć ketona, ali to ne znači da je to dobra stvar. Ugljeni hidrati su uvijek bolji, kaže ova nutricionistkinja.

Imate probavne probleme 

Žarice sa cijelim zrnom su kod većine ljudi najveći izvor vlakana koji ne samo da stabilizuju šećer u krvi, već i smanjuju rizik od gojaznosti i hroničnih bolesti. Uz to, zbog vlakana redovno idete u toalet. Ako ih izbacite, borićete se sa zatvorom.

Postaćete nervozni 

Ugljeni hidrati povećavaju nivo seratonina u mozgu. Kada odstranite sve zdrave ugljene hidrate iz ishrane, odstranićete i svoje dobro raspoloženje.

1 komentar

  1. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a little bit analysis on this. And he in actual fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If attainable, as you grow to be expertise, would you thoughts updating your blog with extra particulars? It’s extremely helpful for me. Large thumb up for this blog publish!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com