BRITANSKI NAUČNICI OBJAVILI REZULTATE ISTRAŽIVANJA: Život postoji i poslije SMRTI - Volim Podgoricu

BRITANSKI NAUČNICI OBJAVILI REZULTATE ISTRAŽIVANJA: Život postoji i poslije SMRTI

Život poslije smrti postoji, potvrdili su naučnici koji su otkrili da svijest opstaje čak i kada osoba premine. 

U velikoj studiji koja je sprovedena na više od dvije hiljade ljudi, britanski naučnici su potvrdili da misli nastavljaju s radom čak i kada srce prestane da kuca. 

Istraživanje je dovelo i do šokantnog ali veoma ubjedljivog dokaza o izlasku duše iz tijela pacijenta koji je proglašen mrtvim. 

Do ovog trenutka se vjerovalo da mozak stopira sve aktivnosti 30 sekundi nakon što srce prestane da pumpa krv u tijelu, i da, samim tim, svijest takođe prestaje da postoji. 

Međutim, studija sa univerziteta Sautempton pokazuje da ljudska svijest opstaje tri minuta nakon smrti. 

Vodeći istraživač doktor Sem Parnia rekao je: “Za razliku od percepcije, smrt nije specifičan trenutak, ali je reverzibilni proces koji se javlja usled teže bolesti ili nesreće i uzrokuje da srce, pluća i mozak prestanu sa radom. 

“Ukoliko se uspješno preokrene takav proces to se naziva “srčani zastoj”; međutim, ako pokušaji da se proces preokrene budu neuspješni onda se to zove “smrt” “- dodao je Parnia. 

Od 2.060 pacijenata iz Austrije, SAD-a i Velike Britanije intervjuisanih u svrhe istraživanja jer su preživjeli infarkt, skoro 40 odsto je izjavilo da je imalo osjećaj svijesti nakon što su proglašeni klinički mrtvima. 

Dr Parnia je nastavio: “ Ovo sugeriše da je i veći broj ljudi imao mentalnu aktivnost u početku, ali da su nakon oporavka izgubili ta sjećanja, bilo zbog efekta oštećenja mozga ili zbog sedativa.” 

Od onih koji su rekli da su doživjeli iskustvo svijesti samo 2 odsto je potvrdilo da je to iskustvo u skladu sa osjećanjem izlaska iz tijela- iskustvom gdje se osoba osjeća potpuno svjesnom i može čuti i vidjeti sve oko sebe, poslije sopstvene smrti. 

Skoro polovina ispitanika je rekla da to iskustvo nije bilo toliko osjećanje svijesti, koliko osjećanje straha. 

Najznačajniji nalaz je iskustvo jednog starijeg pacijenta od 57 godina, koji je možda i prvi koji je potvrdio izlazak iz tijela. 

On je mogao da se sjeti s jezivom preciznošću šta se dešavalo oko njega i nakon što je “umro” privremeno. 

Dr Parnia je u vezi sa tim rekao:” Ovo je značajno jer se često pretpostavlja da su iskustva u vezi sa smrću halucinacije ili iluzije koje nastaju ili neposredno prije prestanka rada srca, ili tek kada se rad srca uspješno nastavi reanimacijom, ali nikada se takvo iskustvo nije uzimalo kao relevantno da korespondira sa svim onim što se dešavao u trenucima kada je rad srca bio zaustavljen.” 

“U tom slučaju, svijest i java se izgleda susreću tokom trominutnog perioda u kome je rad srca bio zaustavljen.” 

“To je zanimljivo jer mozak prestaje sa radom u roku od 20-30 sekundi nakon što se srce zaustavi i nastavlja tek onda kada je rad srca uspješno ponovo pokrenut.” 

“Osim toga, detalji u vezi sa prisustvom svijesti u slučaju ovog pacijenta su bili u skladu sa stvarnim događajima.”- rekao je dr Parnia.

(Webtribune.rs)

1 komentar

  1. Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!! xrumer

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com