Crnogorski ljekari liječe i mrtve: Fond za zdravstvo ima 703 hiljade osiguranika - Volim Podgoricu

Crnogorski ljekari liječe i mrtve: Fond za zdravstvo ima 703 hiljade osiguranika

Ljutite li se nekada na ljekare? Nekad niste zadovoljni uslugom, tretmanom? Razumite, jer pored Vas oni moraju da liječe i umrle.

 Jeste, tako je. Prema podacima do kojih je naš portal došao, a koje je potvrdio dobro upućen izvor, trenutno u bazi osiguranika Fonda za zdravstveno osiguranje ima registrovano oko 703 000 građana Crne Gore. Računate dobro, taj broj je znatno veći nego na bilo kojem popisu stanovništva.

Kako to objasniti? Koga to liječe naši doktori?  Naš izvor pojašnjava i da od 2010. godine iz baze osiguranika nijesu brisani (gubili status aktivnog osiguranika) svi preminuli građani ili oni koji više ne žive u Crnoj Gori ili oni koji su izgubili status zdravstvenog osiguranja.

U tom grmu leži zec. Da se baza ažurirala na osnovu centralnog registra stanovnika koji ažurira Ministratvo za informaciono društvo, baza osiguranika Fonda bi bila manja za približno 60.000 stanovnika.

Da li ste sada bolje shvatili? Čekanja, zakazivanja ,pronalazak izabranog ljekara zapravo je posljedica lijenog Administratora baze podataka u Ministartvu za informaciono društvo.

Problemi poput nezadovoljnih ljekara, male plate, odlazak doktora, neuslovne zdravstvene ustanove, danas ne bi postojali da je neko jednostavno ažurirao listu osiguranika. Da bude jasnije, broj osiguranika pravi probleme kada se prave planovi za zdravstveni sistem:

– kada se pravi broj očekivanih pruženihu sluga (na osnovu toga se projektuje i vrijednost budžeta)

– kada osiguranici biraju izabrane ljekare (Veliki broj izabranih ljekara je odavno ispunio limit od po 2000 pacijenata, pa nove populacije koje pune 18 godina, ne mogu da se registruju kod izabranog doktora za odrasle ili izabranog ginekologa)

– izabrani ljekari primaju manje plate, jer 50% plate primaju na osnovu broja pruženih usluga (a fakat je da mrtvi ne dolaze kod doktora)

Da podvučemo crtu.

Ukoliko se neki Administrator baze podataka ne probudi ili ne vrati sa pauze jasno je da sa ovakvim ažuriranjem za 4-5 godina, baza Fonda će imati blizu 1.000.000 osiguranika. Možda u nekom trenutku bude više mrtvih nego živih u bazi fonda.

Zamislite tada koliko ćemo čekati na izabranog ljekara? Ili kolika će plata biti doktoru? Ako uostalom budemo imali koga da plaćamo. Na kraju, kome je u interesu da se podaci ne ažuriraju? Vjerujemo da ljekarima nije, a ni pacijentima.

Potpuno nova priča je šta je sa centralnim registrom stanovnika Ministre za informaciono društvo i potpredsjedniče Vlade Vujice Lazoviću?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com