Udruženje fizioterapeuta traži kazne za “divlje stručnjake” na primorju - Volim Podgoricu

Udruženje fizioterapeuta traži kazne za “divlje stručnjake” na primorju

Udruženje fizioterapeuta podnijelo je zahtjev za izvršenje inspekcijskog nadzora protiv divljih “stručnjaka” koji “ordiniraju” tokom ljeta na crnogorskom primorju.

Jedan od takvih slučajeva prije dva dana je u Baru, u mjestu Šušanj, uslikao i predsjednik Udruženja Krsto Kovačević.

Na fotografiji se vidi oglas koji mami zainteresovane da im se na licu mjesta, između ostalog, uradi masaža, ali i “namještanje” kičme, diskusa, vratnih pršljenova, izliječi išijas, spondiloza…

“O posljedicama ‘terapije’ takvih ‘stručnjaka’ ne  treba  raspravljati. Tim osobama je diploma upitna, da li je imaju i ako je imaju ko im je izdao i na koji način. Takve ‘stručnjake’ je neophodno adekvatno  kazniti  kako se u budućnosti ovi slučajevi ne bi dešavali niti se ti stručnjaci usuđivali da se bave time”, kazao je Kovačević.

On je naveo da takve osobe nanose podjednaku štetu zdravlju osoba koje se upuštaju da prime “terapiju” i fizioterapeutima.

“Fizioterapeutima jedino pripada da primjenjuju fizioterapiju za rješavanje raznih zdravstvenih problema, jer su stekli stručne kvalifikacije kao zdravstveni radnici i ovlašćeni su da primjenjuju svoja znanja, vještine i tehnike kod ljudi svih uzrasta radi unapređenja zdravlja i kvaliteta života, radi razvoja, održavanja i obnavljanja kretanja i samostalnosti kod osoba sa tjelesnim nedostacima ili problemima kretanja izazvanim fizičkim, psihičkim ili drugim oboljenjima ili povredama”, saopštio je Kovačević.

On je naveo da fizioterapeut, na osnovu pregleda i procjene, definiše problem (fizioterapeutska dijagnoza), sačinjava i realizuje plan tretmana i evaluira urađeno, što je suština fizioterapeutske prakse.

“Zbog ovakvih i sličnih stvari koje su svakim danom sve više prisutne u Crnoj Gori, željno iščekujemo saglasnost Ministarstva zdravlja kako bi počela sa radom Komora fizioterapeuta Crne Gore koja je osnovana 19. marta, a neophodna dokumenta su Ministarstvu zdravlja poslata 21. marta. Do danas zvaničnog odgovora nemamo”, ocijenio je Kovačević.

 (Vijesti)

1 komentar

  1. Evo sam danas 3 momka/covjeka (oko 30ak godina) u Petrovcu cula kako se dogovaraju da “lako” zarade. Po 20e za masazu, jos samo da cetvrtog sacekaju da vide odgovara li i njemu ta “cena” ili da traze vise. Dvojica ujutro, dvojica popodne da idu po plazi i nude masazu/namjestanje kicme itd. Ima i pored njih drugih koji tako meleme i “ljekarske” usluge nude, treba samo doc i uhvatit ih na djelu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com