BAJDEN KOSOVARIMA: Ako se ne dogovorite sa Crnom Gorom gubite američku podršku! - Volim Podgoricu

BAJDEN KOSOVARIMA: Ako se ne dogovorite sa Crnom Gorom gubite američku podršku!

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden zaprijetio je danas u Prištini političkim liderima Kosova da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom ili će, kako je poručio, Priština izgubiti podršku SAD.

Isto je poručio i za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu. Kako prenosi Blic, on je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, rekao da će taj sporazum i formiranje ZSO imati pozitivan uticaj na region.

“Želim da potpišete sporazum sa Crnom Gorom.To je fer dogovor i to će imati pozitivan uticaj na region. Neke odluke se moraju pogurati, ali teške odluke će uroditi plodom. Boli rata su još svježe. Sve ovo su svježi ožiljci, ali Kosovo treba da ide naprijed ka zajedničkoj budućnosti i jednakim pravima za sve građane”, rekao je Bajden.

Drugi čovjek SAD je poručio da Priština mora imati blisku saradnju sa svojim, kako je rekao, susjedima, istakavši da su se premijer Isa Mustafa i kosovski predsjednik Hašim Tači pozitivno izjasnili o nastavku razgovora sa Beogradom, uz posredovanje Brisela.

“To će biti teško, ali neophodno. Sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem takođe sam, razgovarao o ovom pitanju”, dodao je Bajden i upozorio da albanski politički imaju obavezu i odgovornost da se pridržavaju obaveza koje su date u Briselu.

Ukazujući da je riječ o pitanju od suštinskog značaja za napredak Kosova u Evropi, Bajden je obećao da će SAD nastaviti da pomažu Kosovo.

“SAD su obezbijedile više od dvije milijarde dolara pomoći Prištini. Mi želimo da imamo jako Kosovo koje će biti punopravni član Evropske unije”, naveo je on.

Tači je novinarima rekao da je, što se sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom tiče, riječ o fer dogovoru.

“Granični problem sa Crnom Gorom uskoro će biti riješen. Ova odluka parlamenta će ojačati našu državnost i kraj izolacije naših građana da putuju bez viza u ciljnom području. A bez razgraničenja i formiranja Zajednice srpskih opština, Kosovo će ostati izolovana i zanemarena od SAD i ostatka svijeta”, smatra on.

Prema njegovim riječima, Kosovo se danas veoma razlikuje od Kosova za koje su se borili prije 20 godina.

“Postali smo važni članovi globalne organizacije. Kosovo kao nezavisna i suverena država je ojačana mirom, stabilnošću i regionalnom saradnjom. Potrbno je više da ojačamo saradnju sa Srbijom, ali vrijeme ide brzo i mi smo u obavezi da što je prije moguće damo pravac pomirenju i u najkraćem roku omogućimo novu dinamiku briselskog dijaloga”, zaključio je Tači.

(CdM)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com