NEVJEROVATNO OTKRIĆE: U Risnu iskopana PRVA IKADA PRONAĐENA ilirska palata! (FOTO) - Volim Podgoricu

NEVJEROVATNO OTKRIĆE: U Risnu iskopana PRVA IKADA PRONAĐENA ilirska palata! (FOTO)

Tim arheologa sa Varšavskog univerziteta u Poljskoj, iskopao je u Crnoj gori prvu ikada otkrivenu palatu ilirskih kraljeva. Otkriće je veoma važno jer predstavlja prvi uvid u funkcionisanje kraljevske vlasti u drevnoj Iliriji.

Ovo nevjerovatno otkriće, prije domaćih medija, prenio je britanski Daily Mail

iliri

Palata je otkrivena pri iskopavanjima lokaliteta na kojem se nalazio stari Risan, odnosno gde je pre toga bila prijestonica kraljice Teute Nepokorive, čija su djela izazvala Prvi ilirski rat 229. godine pne.

Iskopavanja na lokalitetu traju od 2000. godine i do sada su dovela do nevjerovatnih saznanja koja su omogućila istoričarima da odrede tačan redosled vladavine ilirskih kraljeva. Tako je otkriveno da je kralj Balajos bio u stvari prethodnik, a ne nasljednik kraljice Teute, kako se ranije mislilo.

Palace of Illyrian rulers discovered in Montenegro – The Archaeology News Network http://po.st/K805xH 

Arheolozi su iskopali dva temelja palate koja potiču iz 3. vijeka pne. Pretpostavja se da je helenistički kompleks izgrađen prije 260. pne, dok je drugi nastao posle 250. pne.

Oblast u kojoj su vršena iskopavanja bila je prethodno neistražena i arheolozi nisu ni pretpostavljali šta će naći ispod zemlje.

I'm always hesitant to share anything from the Daily Fail, but this is worth a look, as archaeologists have found… http://fb.me/1gVGOsx9H 

Photo published for Two palaces found in Montenegro could have belonged to Illyrian kings 

Two palaces found in Montenegro could have belonged to Illyrian kings

Archaeologists found the two palaces in Montenegro, which they describe as a ‘great and cardinal discovery.’ The buildings are predicted to have been built before 260 BC.

dailymail.co.uk

“Lokacija građevina, njihova veličina, plan i tehnika gradnje potpuno su neobični i jedinstveni kada se uporede sa prethodno poznatim primjerima ilirske arhitekture, u koju spada i ona prethodno otkrivena u oblasti Risna. Izgleda da smo otkrili mjesto poznato iz antičkih izvora. To je rijedak slučaj u arheologiji. Obično nismo u stanju da identifikujemo određenu lokaciju kao takvu na kojoj su se odigrali važni događaji, kao što je na primjer tačno mjesto Cezareve smrti”, objasnio je profesor Diček.

iliri0 iliri2

Prema dosadašnjim rezultatima, u starijem dijelu palate nalazila se velika centralna odaja u formi megarona sa ognjištem u središtu. U temelju je pronađeno i 30 novčića vjerovatno prinijetih kao dar bogovima. Sa obje strane palate nalazili su se mermerni stubovi, a u sobama su pronađeni ostaci luksuznog helenističkog namještaja. Oko megarona nalazio se prostor u kojem su skladišene amfore.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Treasure from Illyrian hoard nr Rhizon, Montenegro, Queen Teuta's pirates
excavated by Univ of Warsaw

Palata je u nekom trenutku spaljena, ali su njeni ostaci poslužili kao temelj za drugu palatu u kojoj je megaron zamijenjen kuhinjom ili salom za gozbe.

I druga palata je bila oštećena i opljačkana još u antičko doba, međutim, na njenim zidovima ipak su preživjeli tragovi farbe i dekoracija. Pod je bio prekriven krečnjakom i pločicama koje su formirale mozaik.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com