APELACIONI SUD ODBIO ŽALBU RADNIKA KAP-a: Neće dobiti nestala 4,2 miliona eura - Volim Podgoricu

APELACIONI SUD ODBIO ŽALBU RADNIKA KAP-a: Neće dobiti nestala 4,2 miliona eura

Apelacioni sud je odbio žalbe Sindikalne organizacije radnika proizvodnje alumijuma i Sindikata Kombinata aluminijuma, i potvrdio presudu Privrednog suda kojom je odbijen zahtjev tužilaca (sadašnjih i bivših radnika KAP-a) kojim su tražili da se utvrdi da je osnovano potraživanje na ime nenamjenski potrošenog novca iz Stambenog fonda.

Tužbenim zahtjevom oni su potraživali nenamjenski potrošena sredstva sa računa “Depozit za stambenu izgradnju” u ukupnom iznosu od 4.224.302 eura.

Privredni sud je, ranije odbio tužbeni zahtjev dvije sindikalne organizacije (sadašnjih i bivših radnika KAP-a) zbog nedostatka aktivne legitimacije na strani tužilaca jer Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o stambenim odnosima nije bilo propisano pravo tužilaca, tj. sindikalnih organizacija da se njima isplaćuju sredstva sa računa “Depozit za stambenu izgradnju”. Taj stav Privrednog suda, koji je presudila sudija Marijana Pavićević potvrdio je i Apelacioni sud.

Da podsjetimo, Sindikati su tražili da se pomenuti iznos novca vrati jer se radi o namjenskom novcu koji je trebao da posluži rješavaju stambenih pitanja radnika KAP-a.

Obaveza poslodavca u KAP-u dugi niz godina bila je da mjesečno izdvaja na poseban račun tri odsto iz bruto zarada u cilju rješavanja stambenih potreba radnika. Dio novca je i bio izdvajan u nekom vremenskom period, ali je potom nenamjenski potrošen, a poslije uvođenja stečaja u KAP radnici su ostali najveći gubitnici.

Prvostepenu presudu sadašnji i bivši radnici KAP-a nijesu očekivali jer je sud prethodno dozvolio vještačenje u ovoj parnici, iz kojeg je dobijen nalaz u njihovu korist.

Račun za ovu namjenu „Depozit sredstava za stambenu izgradnju” nalazio se kod CKB-a sve do 15. maja 2014.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com