GODINU I PO OD POČETKA: Ni glavnog projekta, ni metra autoputa - Volim Podgoricu

GODINU I PO OD POČETKA: Ni glavnog projekta, ni metra autoputa

Ni go­di­nu i po na­kon po­čet­ka grad­nje pro­jek­ta vi­je­ka Cr­na Go­ra ni­je do­bi­la ni me­tar du­go na­ja­vlji­va­nog auto­pu­ta Bar–Bo­lja­re, a uz to, ni­je go­tov ni glav­ni pro­je­kat za naj­ve­ći in­fra­struk­tur­ni obje­kat u dr­ža­vi.

Osim na­ja­va i obe­ća­nja pred­stav­ni­ka Vla­de da će pro­je­kat ubr­zo bi­ti go­tov, da pr­vi me­tar auto­pu­ta sa­mo što ni­je, gra­đa­ni mo­gu da vi­de na tra­si auto­pu­ta sa­mo gra­di­li­šta ko­ja su ma­hom pu­sta.

autoput
Pri­prem­ni ra­do­vi na grad­nji auto­pu­ta po­če­li su u ma­ju pro­šle go­di­ne, ali iako je pro­šlo vi­še od go­di­nu da­na, ni me­tar auto­pu­ta ni­je sa­gra­đen. Rok za iz­grad­nju pre­ko 40 ki­lo­me­ta­ra pri­o­ri­tet­ne di­o­ni­ce Smo­ko­vac–Uvač–Ma­te­še­vo je 2019. go­di­na. Me­đu­tim, ima­ju­ći u vi­du di­na­mi­ku ra­do­va, ro­ko­vi će bi­ti pro­bi­je­ni. Sa dru­ge stra­ne, mi­ni­star sa­o­bra­ća­ja Ivan Bra­jo­vić u vi­še na­vra­ta je sa­op­šta­vao da će ra­do­vi bi­ti za­vr­še­ni u pred­vi­đe­nom ro­ku, te da se oni od­vi­ja­ju po pla­nu, kao i da je na grad­nji auto­pu­ta an­ga­žo­va­no hi­lja­du rad­ni­ka.

autoput
Cr­na Go­ra i Al­ba­ni­ja je­di­ne su ze­mlje ko­je su naj­ve­će in­fra­struk­tur­ne pro­jek­te gra­di­li na osno­vu ide­je bez glav­nog pro­jek­ta. Na pri­mjer, u Al­ba­ni­ji je 147 ki­lo­me­ta­ra auto­pu­ta umje­sto 700 mi­li­o­na ko­šta­lo dvi­je mi­li­jar­de a epi­log grad­nje na osno­vu idej­nog pro­jek­ta su tri is­tra­ge o ko­rup­ci­ji, zo­lu­po­tre­bi slu­žbe­nog po­lo­ža­ja, a ot­kri­ve­no je da su sred­stva za gra­đe­nje auto­pu­ta pre­u­smje­ra­va­na iz dru­gih pri­je­ko po­treb­nih in­fra­struk­tur­nih pro­je­ka­ta, kao što su iz­grad­nja ško­la, bol­ni­ca i slič­no.

autoput
Pre­ma ri­je­či­ma po­sla­ni­ka Dan­ka Ša­ran­či­ća (SNP), či­nje­ni­ca da ni na­kon go­di­nu i po Cr­na Go­ra ni­je do­bi­la ni me­tar auto­pu­ta, ali ni glav­ni pro­je­kat, po­ka­zu­je da ova vlast ne­ma ka­pa­ci­te­ta za grad­nju ta­ko va­žnog pro­jek­ta.
– Tre­nut­no sta­nje na tra­si auto­pu­ta po­ka­zu­je da smo bi­li u pra­vu ka­da smo go­vo­ri­li da ne­će bi­ti sve ona­ko sjaj­no kao što su pred­stav­ni­ci vla­sti pri­ča­li. Či­nje­ni­ca je da će za­vr­še­tak grad­nje auto­pu­ta ka­sni­ti, i to, do­sta ka­sni­ti. Iz­vje­sno je i da va­lut­ni ri­zik po­sto­ji, ko mo­že da pred­vi­di ka­kav će bi­ti kurs do­la­ra za pet-šest go­di­na – re­kao je Ša­ran­čić.

autoput
On tvr­di da je ci­je­la na­ja­va oko za­vr­šet­ka grad­nje in­fra­struk­tur­nog pro­jek­ta na vri­je­me, sa­mo ba­ca­nje pra­ši­ne u oči gra­đa­ni­ma pri­je iz­bo­ra.
Po­sla­nik Jan­ko Vu­či­nić (DF) ka­že da je i da­lje ne­iz­vje­sno da li će dr­ža­va uop­šte do­bi­ti auto­put.
– Ova vlast ni­ka­kvo do­bro gra­đa­ni­ma ni­je do­ni­je­la, a mi­slim da ne­će ni auto­put. Gra­đa­ni će do­bi­ti auto­put tek ka­da se DPS od­ve­ze iz vla­sti, a pri­je si­gur­no ne­će. Sve što se de­ša­va oko pro­jek­ta auto­pu­ta oba­vi­je­no je ve­lom taj­ni, što osta­vlja gra­đa­ni­ma pra­vo da sum­nja­ju u ele­men­te ra­znih ko­rup­ci­o­na­ških rad­nji, a i svoj­stve­no je na­šoj vla­sti – po­ru­čio je Vu­či­nić.

54d39069-6bf0-4b0c-967f-6db55c338451-autoput5feb-preview
Iz­grad­nja pr­ve di­o­ni­ce auto­pu­ta Bar–Bo­lja­re od Smo­kov­ca do Ma­te­še­va ko­šta­će 809,6 mi­li­o­na eura. Od tog iz­no­sa, 85 od­sto, od­no­sno 688,2 mi­li­o­na eura, obez­bi­je­di­će Eks­im ban­ka kroz kre­dit, a 15 od­sto, od­no­sno 121,4 mi­li­o­na eura, uče­šće je dr­ža­ve. Rok ot­pla­te kre­di­ta je 20 go­di­na, grejs pe­ri­od šest go­di­na, a go­di­šnja ka­mat­na sto­pa iz­no­si dva po­sto. Me­đu­tim, zbog kre­di­ta ko­ji je po­dig­nut u do­la­ri­ma, po­sto­ji va­lut­ni ri­zik, od­no­sno, u jav­no­sti su se već u ne­ko­li­ko na­va­ra­ta ču­la upo­zo­re­nja da je kre­dit po­dig­nut kod Eks­im ban­ke po­sku­pio za 160 mi­li­o­na eura.
Pe­ri­od po­vra­ta in­ve­sti­ci­je je 17 go­di­na od pe­ri­o­da grad­nje, od­no­sno 13 go­di­na od po­čet­ka nje­go­ve eks­plo­a­ta­ci­je, ka­ko je po­ka­za­la so­cio-eko­nom­ska ana­li­za tog pro­jek­ta.

Iz­vo­đa­či oslo­bo­đe­ni PDV-a

Iz­vo­đa­či i po­di­zvo­đa­či ra­do­va na auto­pu­tu Bar–Bo­lja­re oslo­bo­đe­ni su od pla­ća­nja po­re­za na do­da­tu vri­jed­nost, do­ho­dak fi­zič­kih li­ca, te na do­bit i do­pri­no­se za so­ci­jal­no osi­gu­ra­nje za iz­vo­đa­ča ra­do­va.
Tre­nut­no je je­di­no ak­tiv­no gra­di­li­šte na mo­stu Mo­ra­či­ca, a ra­di se o jed­nom od naj­za­htjev­ni­jih obje­ka­ta na tra­si auto­pu­ta. Bi­će dug oko ki­lo­me­tar, lo­ka­ci­ja iz­me­đu tu­ne­la Mr­ke i Klo­pot, a most će no­si­ti stu­bo­vi vi­si­ne i do 180 me­ta­ra. Iz­grad­nja ove di­o­ni­ce iza­zov­na je i za­htjev­na, ka­ko u pro­jek­tant­skom, ta­ko i u gra­đe­vin­skom smi­slu.

(Izvor: dan.co.me)

2 komentara

  1. Обећавам да ћу Схаре овог сведочења о кредиту због Бога милост у мом животу, да је у потрази за кредит преко интернета нисам био у могућности да добију кредит јер сам на црној листи због мог лошег кредитног резултатом сам изгубио посао и ја лост мој дом сам живео на улици исфрустриране без склоништа или хране, до једног верног дан сам наишао на сведочењу на internetu како ова компанија су помогли људима са кредитима, тако сам покушао, нажалост, мој кредит је одобрен без без колатерала сам се пријавио за $ 200,000 сам срећна хвала на Мерит Кредитори молимо у случају да треба читљив зајмодавац и Бог из страха контакт зајмодавац сада овде је њихов е-маил:( [email protected])

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com