Nova istraga u Budvi: Kako su punili tuđe džepove na račun Opštine - Volim Podgoricu

Nova istraga u Budvi: Kako su punili tuđe džepove na račun Opštine

Specijalno državno tužilaštvo istražuje slučaj prodaje pet i po hektara opštinske zemlje u Bečićima i selu Kuljače iznad Miločera, zbog sumnje da je opštinska kasa i u tom poslu oštećena za više miliona eura.

Te parcele prodate su crnogorsko-kiparskoj kompaniji Capital estate.

Dopis tužilaštva prije dva dana stigao je u Opštinu Budva, a njime traže da im se hitno dostavi dokumentacija o toj prodaji.

U oba slučaja Opština je zemlju prodala kao neurbanizovano zemljište, a nedugo zatim usvajali bi planska dokumenta za mjesta u kojima se nalaze parcele i time višestruko povećavali cijenu kvadrata.

Firmu Capital Estate osnovala je kiparska kompanija Felixport Enterprises Limited, a njen izvršni direktor je Dragan Lučić.

Kompanija je 2006. godine od Opštine kupila zemljišni kompleks od 22.000 kvadrata na bečićkoj plaži, između sadašnjeg hotela Splendid i Naftagasa.

Najprije su od mještana kupili četiri hektara, a zatim od Opštine tražili da kompletiraju parcelu, trgujući na taj način 6.000 kvadrata po cijeni od 210 eura po kvadratu.

Iste godine na javnoj licitaciji Opštine, firma kupuje dodatnih 16.000 kvadrata, plaćajući kvadrat po 230 eura. Zemljište je bilo neurbanizovano.

Opština je od prodaje inkasirala četiri i po miliona eura.

Budvanski opozicioni SNP pozivalo je tada tužioca da ispita slučaj. Govorili su da je Opština svjesno prodala neurbanizovano zemljište po niskoj cijeni, čija je vrijednost samo godinu kasnije višestruko porasla – godinu kasnije kvadrat na istoj lokaciji prodavan je i po 1.500 eura, nakon donošenja detaljnih urbanističkih planova.

Ministarstvo održivog razvoja krajem prošle godine za lokalitet u Bečićima raspisalo je međunarodni konkurs za za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta Capital Estat.

Izabrano je rješenje prema kome se na zemljišnom kompleksu od šest hektara – predviđa gradnja hotela sa depadansima od 117.000 kvadrata bruto građevinske površine.

Isti recept

Pod lupom tužioca je i prodaja iz juna 2011. kada je Opština istoj kompaniji – Capital estate, na javnoj licitaciji prodala tri i po hektara zemlje u mjestu Kuljače iznad Miločera.

Tužioci su tražili da im se dostave dokumenta i o toj prodaji, od koje je Opština inkasirala 1.191.365 eura.

Kvadrat neurbanozovanog zemljišta prodat je na licitaciji za 35 eura, pet eura više od početne cijene.

I za tu lokaciju Opština je ubrzo nakon prodaje donijela planske dokumente, što je višestruko povećalo vrijednost parcela.

Lokalna opozicija je i u tom sluačju upozoravala da je riječ o korupciji i zloupotrebi službenih položaja.

Predstavnici kompanije Capital estate i u Kuljačama su kupili dio zemlje od mještana, prije nego su trgovali sa Opštinom.

Ta firma od Opštine je kupovala i u decembru 2008. godine, na lokalitetu Pasja jama. Na Crvenoj glavici naspram grad hotela Sveti Stefan na javnoj licitaciji kupili su 1,2 hektara opštinske zemlje za 3,7 miliona eura, odnosno 305 eura po kvadratu.

Komisija je tada procijenila kvadrat neurbanizovane opštinske zemlje po 290 eura.

I za ovu lokaciju Opština je ubrzo donijela planski dokument, sa planiranim kompleksom vila.

O prodaji zemlje u Bečićima, prije tri dana detaljno je pred tužiocima pričao nekadašnji gradonačelnik, svjedok saradnik u brojnim korupcionaškim aferama Rajko Kuljača.

U to vrijeme on je bio na čelu Budve.

Provjerava se i prodaja zemlje na Crvenoj glavici  2001. godine

Specijalno tužilaštvo tražilo je juče od Opštine i dokumenta oko prodaje 24.000 kvadrata opštinsnke zemlje na Crvenoj  glavici, kompaniji Imoblija biznismena Branka Ćupića.

Opština je 2001. godine prodala zemljišni kompleks budvansoj kompaniji za 1,1 milion tadašnjih njemačkih maraka.

Kao i u prethodnim slučajevima, Opština je u to vrijeme prodala neurbanizovan plac, koji je urbanizovan sedam godina kasnije.

Iz Opštine su tada objašnjavali da su se na prodaju odlučili jer im je račun bio blokiran, a radnici nijesu primali platu.

Iz Opštine i Imobilije u više navrata isticali su da je cijeli posao urađen zakonito.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com