Vjerovali ili ne, Srbija je najuspješnija država na Olimpijskim igrama u Riju - Volim Podgoricu

Vjerovali ili ne, Srbija je najuspješnija država na Olimpijskim igrama u Riju

Najuspješnija nacija na Olimpijskim igrama u Riju je SRBIJA! Ljudi, ovo nije nikakva šala.
U Rio su poslali 103 sportista, a njih 54 vraća se s medaljom oko vrata. To je više od 50 odsto sportista koji su uzeli medalju – i po tome smo najuspješniji učesnik upravo završenih Olimpijskih igara! Podatak za rubriku vjerovali ili ne…Četiri medalje u kolektivnim sportovima postavile su Srbiju na vrh svijeta. Svih 49 sportista koji su ih predstavljali u kolektivnim sportovima osvojilo je po medalju! Kakav uspjeh – 49 od 49! Tome dodajmo fenomenalne kajakaše Zorića i Tomićevića, kralja Damira i princeze Ivanu i Tijanu, i dolazimo do 54 odličja, a podsjećamo, poslali su 103 sportista u Rio. Dakle, nema im ravnih. Niko im nije ni blizu!

Legenda srpske atletike Dane Korica oduševio se kada su mu rekli za ovu računicu.

– To djeluje fascinantno! Tako samo sport može da obraduje naciju, zato treba još više ulagati u njega. Veliko srce svih naših sportista donijelo je ovolike medalje – kaže Korica, visoki čelnik Sportskog saveza Srbije.

Stigla  je i medalja u atletici čekana šest decenija!

– Nešto se kuva 60 godina, al‘ znate ono kada nikako ne može da skuva. Atletika je na Olimpijskim igrama veliki sport, gdje je strahovita konkurencija. Nema zemlje koja nema atletičare! Zato i jeste kraljica sportova. Tu sve puca i pršti od rezultata i nevjerovatno teško je uzeti medalju – poručio je Korica, koji je u subotu na beogradskom aerodromu dočekao Ivanu Španović.

Da se uporedimo sa svjetskim silama. Jedna Amerika sa 555 učesnika Olimpijskih igara osvojila je 262 odličja. Tačnije, toliko njih je odnelo kući medalje, što je 47 odsto uspešnosti. Velika Rusija je, recimo, sa 282 učesnika u pojedinačnim i ekipnim sportovima uzela 110 medalja, što je 39 odsto uspešnosti. Brazil je imao čak 475 učesnika, a uzeo je jedva 70 odličja. Jamajka nam je bila blizu jer je imala 59 sportista koji su uzeli 26 medalja. To je ipak manje od impresivne srpske 54 medalje od 103 učesnika! Procentualno, neverovatna 52,4 odsto medalja! Jedini su po ovom parametru koji imaju iznad 50 odsto uspjeha.

Zlatni srpski vaterpolista Andrija Prlainović posle finalnog meča protiv Hrvatske imao je više nego zvučnu poruku:- Nije trenutak da se sad govori o tome, ali… Ovih osam ili devet medalja na Olimpijskim igrama u Riju nisu rezultat programskog ulaganja u sport, nisu proizvod sistemskog ulaganja. Znamo da u Srbiji praktično više nema profesionalnih vaterpolo klubova, svi su pred stečajem.Odgovorio mu je Davor Štefanek:- Nije tačno da u našoj zemlji nema sistemskog finansiranja sporta. Rezultat koji sam napravio i koje prave moje kolege je uz izuzetnu pomoć i podršku naše države. I Ivana Španović izjavila je sinoć da je zadovoljna podrškom države i da se nada da će se nastaviti sa ulaganjem i popularizacijom atletike u Srbiji.

(Kurir)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com