DANILOVIĆ: Lična karta u CG kao identifikacioni dokument, nije biometrijski - Volim Podgoricu

DANILOVIĆ: Lična karta u CG kao identifikacioni dokument, nije biometrijski

Lična karta u Crnoj Gori, kao identifikacioni dokument, nije biometrijski, kazao je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović i pozvao Državnu izbornu komisiju (DIK) da riješi to pitanje.

On je, na konferenciji za novinare nakon dvodnevne sjednice Koordinacionog tijela za praćenje implementacije izbornog procesa, na kojoj se eksperti francuske kompanije Safran predstavili mogućnosti AFIS sistema, kazao da lična karta koja služi kao identifikacioni dokument za provjeru prije ostvarivanja građanskog prava na izborima, nije biometrijski dokument.

Kako je kazao, lična karta izrađena je u skladu sa Zakonom o ličnoj karti, koji ne prepoznaje obavezu da se napravi elektronska ili lična karta sa biometrijskim podacima.

“Ali, imamo ozbiljan problem, Zakon o izboru odbornika i poslanika kaže da glasač, da bi glasao, mora da potvrdi svoj identitet novom biometrijskom ličnom kartom ili pasošem”, naveo je Danilović.

On je rekao da je ubijeđen da glasač koji nema novu ličnu biometrijsku kartu ne može da glasa, ako se to u međuvremenu ne riješi izmjenama.

“Predstavnici Safrana su nam danas saopštii da mi nemamo biometrijsku ličnu kartu, dok je u okruženju imaju”, naveo je Danilović, ocjenivši da će to zakomplikovati cijeli proces.

Danilović je kazao da pasoš jeste biometrijski dokument po svim pravilima.

On je dodao da je lična karta u Crnoj Gora u mašinski čitljivoj zoni, ali da ona nema elektronski čip koji sadrži višak informacija.

“Treba ili prilagoditi zakonodavstvo realnosti, ili realnost prilagoditi zakonodavstvu. Ako krenemo da prilagođavamo realnost zakonodavstvu, to bi značilo da moramo izraditi nove biometrijske lične karte”, poručio je Danilović.

On je pojasnio da to vrlo ozbiljan i skup proces, koji bi potrajao malo duže.

Danilović je ponovio da je, bez obzira na pouzdanost AFIS sistema, koji je po njegovom mišljenu odličan, u njegovoj primjeni ključni ljudski faktor. Ukoliko se procedure ne budu poštovale dodaje on, mogućnost zloupotreba je velika.

“Uradićemo sve da omogućimo da oni koji kontrolišu cijeli proces unosa podataka u AFIS sistem, i potom objavljivanja rezultata, budu kontrolisani na zakonit način”, poručio je Danilović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com