“SPASOJE” ima 102 godine i ne da se DINAMITAŠIMA (FOTO) - Volim Podgoricu

“SPASOJE” ima 102 godine i ne da se DINAMITAŠIMA (FOTO)

Pune 102 godine odolijeva burama, olujama, a posljednjih godina ribarska barka “Spasoje” u Bigovi i dinamitašima. U Boku je uplovila daleke 1914. godine. U vlasništvu je Pavla Lazarevića.

barka spasoje bigova 1– “Spasoje” nema cijenu, a ne može se ni procijeniti koliko je za sve ove godine njome uhvaćeno ribe. Pogotovo ranije su bili veći ulovi, kada je tata ribao sam. Bio je među rijetkim ribarima i bile su ogromne količine ribe – priča za Radio Jadran, Bigovljanin, Pavlov sin, Stanko Lazarević.

Sačuvana drvena barka, duga je 6 metara, širine 2 m. Lazarevići je redovno održavaju. Svake godine je izvlače iz mora, malo “zakrpe”, ofarbaju:

–  “Spasoje” je sigurna barka i može da “podnese dosta mora, nevremena i svega”, kaže Stanko. To “svega” mislio je i na nelojalnu konkurenciju, dinamitaše.

Oni prosto godinama prkose petorici registrovanih ribara u Bigovi, ali i svim zakonima i propisima u ribarstvu Crne Gore i svijeta. Mir ovog malog mjesta, koje pripada kotorskoj opštini, često remete detonacije. Krivolovci su sve drskiji i nesmetano bacaju dinamit i izlovljavaju ribu, pričaju nam i drugi mještani. Izgleda da su oni i država nemoćni su da se bore s njima.

Inače, do “Spasoja” je vezana “Danijela”, veća drvena barka, duga 8,2 m. I ona ima zanimljivu skoro 30-godišnju istoriju. Došla je iz Egipta iz Aleksandrije 1987. godine. Pavle Lazarević je kao pomorac ukrcao barku na brod:

–  Desilo se da se tata iskrca, a “Danijela” je nastavila da plovi morima i okeanima dok nije došla u Brodogradilište u Bijelu i tu iskrcana. U ribanje ide zajedno  sa “Spasojem” – kaže Stanko kome je milije, ipak, da riba s “Danijelom”, jer je komfornija, veća…

Ribarska sreća i umjeće jednako su važni za dobar ulov, a Stanko priznaje da, iako je manje ribe, svake godine u mrežama bude po nešto i za priču:

–      Ove godine smo ulovili “u jednom potezu”, u jednom danu, 800 kg palamide, a ove sezone bila je i jedna veća tuna i gof.

Bigova je poznato ribarsko, a sve više i turističko mjesto. Međutim, prepoznato je i kao raj za dinamitaše. Nesavjesni bacaju eksploziv sa obale, sa stijena, ugrožavajući biljni i životinjski svijet u moru, ronioce, druge ribare i sami sebe dovodeći u opasanost. Registrovani ribari, poput Lazarevića, Stanka, Nikole, Siniše, s barki bacaju mreže, udice i vade ih sa sve manje ulova.

(Radio Jadran)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com