BIJELO POLJE: Gluvonijemi starac NA SMRT PRETUČEN, policija pokrenula istragu - Volim Podgoricu

BIJELO POLJE: Gluvonijemi starac NA SMRT PRETUČEN, policija pokrenula istragu

Glu­vo­ni­je­mi sta­rac Vuk Ja­ći­mo­vić (76) pre­mi­nuo je od po­sle­di­ca pre­bi­ja­nja u sta­rač­kom do­mu u Bi­je­lom Po­lju, po­ka­za­la je ob­duk­ci­ja, sa­zna­je „Dan”.

Ja­ći­mo­vi­ća je 16. ju­la u Do­mu sta­rih u Bi­je­lom Po­lju pre­tu­kao psi­hi­ja­trij­ski bo­le­snik V.B. iz Da­ni­lov­gra­da, ko­ji je bio smje­šten u ovoj usta­no­vi. Ne­du­go na­kon što je pre­tu­čen, od­no­sno 7. av­gu­sta, Ja­ći­mo­vić je pre­mi­nuo.
Pre­ma po­u­zda­nim sa­zna­nji­ma „Da­na”, u ob­duk­ci­o­nom nalazu se na­vo­di da su Ja­ći­mo­vi­ću na­ne­se­ne smr­to­no­sne po­vre­de sa tri udar­ca pro­tiv­po­žr­nim apa­ra­tom, od to­ga su dva u pred­je­lu gla­ve, a je­dan u pred­je­lu kič­me.
Pre­ma in­for­ma­ci­ja­ma do ko­jih je „Dan” do­šao, u po­kre­ta­nju is­tra­ge V.B. (42) će bi­ti sta­vlje­no na te­ret kri­vič­no dje­lo ubi­stvo.
Za­mje­nik vi­šeg tu­ži­o­ca u Bi­je­lom Po­lju Mi­li­ca Rman­dić po­tvr­di­la je za „Dan” da je do­sta­vljen ob­duk­ci­o­ni na­laz, ko­ji je u Pod­go­ri­ci sa­či­ni­la dr Dra­ga­na Ču­kić. Vi­še dr­žav­no tu­ži­la­štvo u Bi­je­lom Po­lju pre­u­ze­lo je ovaj slu­čaj i pokrenulo istragu.
– Tač­no je da je sti­gao ob­duk­ci­o­ni na­laz. Na osno­vu sve­ga što se na­vo­di u nje­mu o za­do­bi­je­nim po­vre­da­ma i uzro­ku smr­ti, V.B. će se sta­vi­ti na te­ret kri­vič­no dje­lo ubi­stvo. Na to smo se od­lu­či­li na osno­vu na­vo­da u ob­duk­ci­o­nom na­la­zu, ali i dru­gih rad­nji pred­u­ze­tih u ovom pred­me­tu, od­no­sno na osno­vu pri­ku­plje­ne do­ku­men­ta­ci­je i za­pi­sni­ka o iz­vr­še­nom is­pi­ti­va­nju V.B. u bje­lo­polj­skoj po­li­ci­ji – sa­op­šti­la je tu­ži­telj­ka Rman­dić.
Do­da­la je da će na­kon po­kre­ta­nja is­tra­ge ima­ti oba­ve­zu da ot­pu­tu­je u psi­hi­ja­trij­sku usta­no­vu u Do­bro­ti, gdje se V.B. na­la­zi od tre­nut­ka iz­vr­še­nja kri­vič­nog dje­la.
– U me­đu­vre­me­nu će sti­ći na­laz i mi­šlje­nje spe­ci­ja­li­sta lje­ka­ra ko­ji će da­ti svo­je mi­šlje­nje na osno­vu po­sma­tra­nja V.B. o nje­go­vom psi­hič­kom sta­nju i ste­pe­nu ura­čun­lji­vo­sti u tre­nut­ku iz­vr­še­nja kri­vič­nog dje­la – re­kla je za „Dan” Rman­dić.
Port­pa­rol Vi­šeg dr­žav­nog tu­ži­la­štva u Bi­je­lom Po­lju Ha­san Lu­kač po­tvr­dio je da je slu­čaj pre­u­zet od Osnov­nog dr­žav­nog tu­ži­la­štva u Bi­je­lom Po­lju, kao i da je pri­je tri da­na sti­gao ob­duk­ci­o­ni na­laz iz Pod­go­ri­ce.
Pre­ma ne­zva­nič­nim in­for­ma­ci­ja­ma, Osnov­no tu­ži­la­štvo u Pod­go­ri­ci pri­ku­plja oba­vje­šte­nja pod ko­jim uslo­vi­ma je V.B., ko­ji je li­je­čen od psi­hič­kog po­re­me­ća­ja, omo­gu­će­no da bu­de sta­nar u Do­mu sta­rih u Bi­je­lom Po­lju.
Po­koj­ni Ja­ći­mo­vić je te­ško po­vri­je­đen 16. ju­la ka­da ga je V.B., sa ko­jim je bio smje­šten u is­toj so­bi u Do­mu sta­rih u Bi­je­lom Po­lju, bru­tal­no pre­tu­kao pro­tiv­po­žar­nim apa­ra­tom. Ja­ći­mo­vić je u na­pa­du za­do­bio te­ške po­vre­de, frak­tu­ru lo­ba­nje, he­ma­tom na gla­vi, pre­lo­me ja­go­dič­ne ko­sti i dva leđ­na pr­šlje­na. Na­kon uka­za­ne po­mo­ći u Ur­gent­nom blo­ku Op­šte bol­ni­ce u Bi­je­lom Po­lju pre­ve­zen je u pod­go­rič­ki Kli­nič­ki cen­tar, dok je V.B. po­slat na li­je­če­nje u Spe­ci­jal­nu psi­hi­ja­trij­sku kli­ni­ku u Do­bro­ti.
Ja­ći­mo­vić je dva da­na pri­je ne­go je pre­mi­nuo upu­ćen iz Kli­nič­kog cen­tra Cr­ne Go­re u bje­lo­polj­sku bol­ni­cu. Rod­bi­na Ja­ći­mo­vi­ća ne­dav­no je upu­ti­la pe­ti­ci­ju nad­le­žnim in­sti­tu­ci­ja­ma, ko­jom su tra­ži­li da se is­pi­ta či­ja je od­go­vor­nost za su­ro­ve ba­ti­ne ne­moć­nog star­ca.
V.B. je u sta­rač­ki dom upu­tio Cen­tar za rad i so­ci­jal­no sta­ra­nje iz Da­ni­lov­gra­da, ko­ji je u pro­prat­noj do­ku­men­ta­ci­ji na­veo da je „spo­so­ban za ko­lek­tiv­ni ži­vot i da je u do­broj re­mi­si­ji”. V.B. se pri­je to­ga na­la­zio na li­je­če­nju u psi­hi­ja­trij­skoj bol­ni­ci u Ko­to­ru. I na­kon iz­vr­še­nog kri­vič­nog dje­la V.B. je vra­ćen u Do­bro­tu, gdje se na­la­zi na li­je­če­nju i po­sma­tra­nju.

Porodi­ca tra­ži od­go­vor­nost

Po­ro­di­ca po­koj­nog Ja­ći­mo­vi­ća ka­že da su i oče­ki­va­li ova­kav ob­duk­ci­o­ni na­laz, s ob­zi­rom da je nji­hov bli­ski ro­đak bru­tal­no pre­bi­jen.
– Mi smo iz­gu­bi­li jed­nog mir­nog i če­sti­tog star­ca, ali ne­će­mo do­zvo­li­ti da oni ko­ji su kri­vi za nje­go­vu smrt osta­nu ne­ka­žnje­ni. Tu mi­sli­mo na one ko­ji su do­zvo­li­li da u toj bje­lo­polj­skoj usta­no­vi di­je­li so­bu sa li­cem ko­je je psi­hič­ki po­re­me­će­no – ka­že Ja­ći­mo­vi­će­va rod­bi­na.
Slav­ko Ja­ći­mo­vić, si­no­vac stra­da­log, ka­že da su oba­vi­li raz­go­vo­re sa nad­le­žni­ma.
– Tra­ži­li smo i ra­ni­je, pri­je ovog ob­duk­ci­o­nog na­la­za, od­go­vo­re od MUP-a i Mi­ni­star­stva ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja da ka­žu ko je od­go­vo­ran za ovaj tra­gi­čan slu­čaj, od­no­sno ko su ti ko­ji su sve­mu do­pri­ni­je­li svo­jim neo­d­go­vor­nim i ne­sa­vje­snim ra­dom. Svi oni tre­ba da bu­du od­go­vor­ni pred za­ko­nom – po­ru­čio je u iz­ja­vi za „ Dan” Slav­ko Ja­ći­mo­vić.
Do­dao je da se ni­je mo­ra­lo če­ka­ti da ob­duk­ci­o­ni na­laz bu­de go­tov i pro­đe to­li­ko vre­me­na da se pre­du­zmu za­kon­ske rad­nje pro­tiv od­go­vor­nih u ovom slu­ča­ju.
– Za­to će­mo tra­ži­ti da nas zva­nič­no pri­mi tu­ži­lac za­du­žen za ovaj pred­met i da oni ko­ji su kri­vi za ovaj tra­gi­čan slu­čaj od­go­va­ra­ju – za­klju­čio je Slav­ko Ja­ći­mo­vić.

 (DAN)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com