OTELA VLASTITOG SINA I NESTALA: Zašto se Nina predala nakon pune 4 godine bjekstva? - Volim Podgoricu

OTELA VLASTITOG SINA I NESTALA: Zašto se Nina predala nakon pune 4 godine bjekstva?

Lice s Interpolove tjeralice, optužena za otmicu svog sina od oca Talijana, Nina Kuluz (42) iz Splita, u petak oko podne predala se splitskoj policiji, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon davanja iskaza i smještanja u istražni zatvor na splitskim Bilicama, dječaka Cezara, starog šest godina, kojeg majka nije dovela sa sobom u policijsku stanicu, Centru za socijalno staranje će predati osobe kojima ga je ostavila na brigu.

O svemu će biti obaviješten i otac dječaka Alessandro Avenati, talijanski državljanin, koji je nakon raskida veze s Ninom dobio starateljstvo nad sinom, ali ga nije vidio od ljeta 2012. godine.

Nakon prekida vanbračne veze s Alessandrom, Nina je uz pomoć putnog lista dobijenog u hrvatskom konzulatu u Italiji odvela sina, koji ima dvojno državljanstvo, u Hrvatsku. Godinu dana nakon toga Sud za maloljetnike u Torinu presudio je  da roditelji imaju pravo na zajedničko skrbništvo uz uslov da dječak ne napušta stan na očevoj adresi u kojem je živio od rođenja.

Majka je uz zajedničko starateljstvo dobila pravo svakodnevnog viđanja djeteta i mogućnost da dječak boravi u stanu gdje ona živi svaki drugi vikend od subote ujutro do nedjelje naveče.

Nakon takve odluke otac je na splitskom sudu zatražio povratak svog sina te je i u tom postupku dobio presudu u svoju korist. U međuvremenu je majka nestala s dječakom i od polovine 2012. godine gubi joj se svaki trag.

Odlukom sudje istrage u Torinu, te godine je nad Ninom Kuluz određen istražni zatvor zbog oduzimanja maloljetnog sina Cesarea Avenatija od roditelja Alessandra Avenatija i nepostupanja po rješenjima Suda za maloljetnike u Torinu. Tada je nad njom izdat i evropski nalog za hapšenje koji važi u svim zemljama članicama Evropske unije.

Krajem te godine otac je u Hrvatskoj podnio kaznenu prijavu protiv bivše partnerke Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Nakon nekoliko mjeseci bezuspješnog pokušavanja da saslušaju majku, s Općinskog državnog odvjetništva su  zatražili i dobili od Županijskog suda u Splitu istražni zatvor nad njom, tako da joj je prijetilo hapšenje i u slučaju da se skriva u zemlji koja nije članica EU-a.

Nezakonito odveden

U isto vrijeme je Interpol raspisao potragu za dječakom koji se službeno smatra nestalim i nezakonito odvedenim iz zajedničkog doma. Takođe su raspisali i potjernicu za majkom kao počiniteljicom kaznenog djela otmice maloljetnika.

Prije dvije godine godine tužilaštvo je na osnovu prijave, podiglo optužnicu protiv Nine, a nedavno je počelo suđenje u odsstvu.

U rješenju su kao glavni razlozi navedeni potreba da se suđenje sprovede u razumnom roku te potreba ostvarivanja prava oca Alessandra Avenatija. Sudsko vijeće je ocijenilo kako u konkretnom slučaju postoje važni razlozi da se optuženici Nini Kuluz sudi u odsudtvu.

Deset dana nakon te odluke Nina Kuluz je odlučila da se policiji kako bi na splitskom sudu iznijela svoju obranu na navode optužnice.

Njezin sin Cezare napuniće za koji dan sedam godina te mu je vrijeme da krene u školu, što je vjerovatno jedan od razloga zašto se njegova majka odlučila predati.

Za sada se ne zna gdje je bila Nina Kuluz sa sinom sve ove godine i zbo čega se odlučila predati, niti da li će otac dječaka odvesti u Italiju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com