Crnogorci obećavaju veliku borbu u VJEČITOM DERBIJU: Živimo za te mečeve, odlučivaće nijanse - Volim Podgoricu

Crnogorci obećavaju veliku borbu u VJEČITOM DERBIJU: Živimo za te mečeve, odlučivaće nijanse

Crnogorski fudbaleri godinama unazad bili su neizostavni dio najvećeg derbija na prostorima bivše Jugoslavije, duela Crvene zvezde i Partizana.

Petar Orlandić

Partizan i Crvena zvezda sjutra će se sastati 152. put u borbi za bodove u dugoj istoriji prvenstvenih duela. U dresu domaćina zaigraće naši mladi i povremeni seniorski reprezentativci Marko Janković i Nebojša Kosović, dok će sa druge strane napad crveno-bijelih predvoditi ove jeseni odlični Petar Orlandić.

Marko Janković ljetos je stigao u redove Partizana i odmah je pokazao da bi mogao da predstavlja budućnost osvajača Kupa Srbije.

“Svi jedva čekamo derbi. To su utakmice zbog kojih se igra fudbal. Očekujemo težak meč koji će prelomiti jedan detalj”, rekao je za CdMJanković pred sjutrašnju utakmicu.

Nakon osam kola Partizan zaostaje devet bodova u odnosu na najvećeg rivala. Međutim, u Humskoj 1 ne pomišljaju da lako odustanu od borbe za titulu.

“Imali smo krizu na startu, ali polako izlazimo iz nje. Takve stvari su normalne i dešavaju se i jakim klubovima u evropskim ligama. Glupo je govoriti da je titula izgubljena jer ako slavimo u derbiju, smanjićemo zaostatak na šest bodova”.

Partizan ima velike ambicije u tekućoj sezoni.

“Želimo da osvojimo prvenstvo i Kup Srbije. Partizan je velikan i uvijek juriša na trofeje”.

Jankovića je obradovala informacija da je posljednjeg dana prelaznog roka Aleksandar Katai napustio Crvenu zvezdu.

“Katai je bio njihov najbolji igrač, a inače smo odlični prijatelji. Odlaskom Aleksandra u Alaves Zvezda je mnogo izgubila. Imam mnogo poznanika iz tog kluba i u korektnim smo odnosima.”

Momak rođen na Cetinju smatra da je dolazak u Partizan pravi potez za njega.

“Kao mali sam sanjao da igram za Partizan. Sa 12 godina sam stigao u ovaj klub. Međutim, sada kada sam zaigrao u seniorskom timu osjetio sam šta znači igrati za takav klub”, zaključio je Marko Janković.

Petar Orlandić bio je strijelac za Zvezdu na posljednje tri prvenstvene utakmice. Snažni napadač će vjerovatno biti jedna od uzdanica Grofa Božovića i u predstojećem derbiju.

“Derbi je uvijek otvorena utakmica i teško je predvidjeti konačan rezultat. Nikada se ne zna. Poštujemo crno-bijele, ali ćemo ostaviti srce na terenu”, rekao je za naš portal Petar Orlandić.

Crvena zvezda je u odličnoj seriji uspjeha u domaćem prvenstvu.

“Nismo imali sreće na međunarodnoj sceni, ali nas to nije pokolebalo jer smo u šampionatu u seriji od sedam pobjeda. To je pokazatelj odličnog rada na treninzima”.

Orlandić odlično koristi šansu koju mu pruža trener Zvezde Miodrag Božović.

“Na treneru je da odluči hoću li igrati u subotu. Moje je da treniram i čekam šansu. Zadovoljan sam formom jer sam postigao četiri pogotka na tri utakmice”.

Bivši fudbaler Zete zna da se brojni fudbaleri sa ovih prostora se upisali u istoriju beogradskog kluba.

“Kao Crnogorac se ovdje sjajno osjećam. Znam da su brojni moji zemljaci ostavili dubok trag u klubu”, zaključio je Orlandić.

Partizan i Crvena zvezda sastaće se sjutra od 18 sati u Humskoj 1.

Dejo i Mijat za sva vremena

Svakako se među najvećim Crnogorcem u crveno-bijelom dresu smatra Dejan Savićević, dok taj epitet sa druge strane Topčiderskog brda zaslužuje Predrag Mijatović.

Stariji ljubitelji fudbala sjetiće se da je za Crvenu zvezdu nastupao nekadašnji sportski direktor Budućnosti i fudbaler Mančester junajteda Nikola Jovanović,a sadašnji trener beogradskog tima Miodrag Grof Božović je početkom 90. godina prošlog vijeka sa stadiona pod Goricom se upravo preselio na “Marakanu”.

U generaciji Zvezde koja je pokorila Evropu i svijet prije 25 godina je pored Savićevića važnu ulogu imali i Baranin Slobodan Marović, kao i momak rođen u tadašnjem Titogradu Duško Radinović.

Doskorašnji trener u stručnom štabu našeg nacionalnog tima Anto Drobnjak, takođe je ostavio dubok trag u dresu Crvene zvezde, a mlađe generacije pamte odlične partije Igora Burzanovića, Dragana Bogavca, Milana Purovića, Nenada Maslovara, Branka Boškovića, Žarka Dragaša, Adrijana Đokaja…

U najveći evropski uspjeh Partizana, plasman u finale Kupa šampiona 1966., kada je poražen od Real Madrida, svoj učinak utkao je i Branko Rašović, rođeni Podgoričanin, a njegov sin Vuk kasnije je bio igrač i trener beogradskog tima.

Za crno-bijele je igrao i Cetinjanin Ljubomir Radanović, koji je godinama bio i dio reprezentacije velike Jugoslavije.

Doskorašnji selektor Crne Gore Branko Brnović takođe je bio jedan od fudbalera kog navijači Partizana pamte, a u majici kluba iz Humske 1 igrao je i njegov brat Dragoljub.

Bombarder iz Pljevalja Damir Čakar dao je posljednji gol za Partizan iz penala u derbijima, prije 21. godinu, a u dresu crno-bijelih sa uspjehom je igrali su i bivši jugoslovenski reprezentativci Niša Saveljić i Budimir Vujačić.

Od novijih generacija svakako je najveći utisak ostavio Stevan Jovetić, a posebno mjesto u srcima pristalica Beograđana zauzimaju i Simon Vukčević, Mladen Božović, Ivica Kralj i Stefan Savić.

 (Cdm)

1 komentar

  1. However, it is also difficult to overlook the complete lack of originality on display in the film, so The Hangover, Part II proves a mixed bag, and one that receives a mild recommendation from me.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com