Đukanović otvorio Tehnopolis u Nikšiću - Volim Podgoricu

Đukanović otvorio Tehnopolis u Nikšiću

Na mjestu nekadašnjeg Doma vojske, koji je zatvoren 2005.godine, u Nikšiću je otvoren Tehnopolis, prvi Inovaciono preduzetnički centar u Crnoj Gori, namijenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i novokreiranim kompanijama. Prvobitno je bilo planirano da rekonstrukcija Doma vojska bude završena u julu 2014.godine ali se sa početkom radova kasnilo, kako su tada iz Ministarstva nauke kazali “Vijestima”,  “zbog komplikovanih procedura prenošenja vlasništva nad objektom, tehničkih priprema za početak projekta, kao i procedura javnih nabavki, koje su uzele mnogo više vremena nego što je prvobitno procijenjeno”.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović otvarajući Inovaciono preduzetnički centar kazao je da je nikšićki Tehnopolis preteča sličnom objektu koji će biti otvoren u Podgorici, kao i da će gradu pod Trebjesom biti vraćen status grada inovacije i industrije.

Otvaranje tehnopolis Nikšić

”Grad je upamćen u istoriji kao mjesto novih početaka, upamćen po razvojnim projektima, kao i ličnostima koje su davale poseban pečat Nikšiću i Crnoj Gori”, kazao je Đukanović.

Ministarka nauke Sanja Vlahović kazala je da će Tehnopolis biti  kuća razvijanja biznisa i novih ideja, bilo da se radi o istraživačima ili onima koji su već spremni za biznis.

”Danas će u Tehnopolis zakoračiti i 40 novih ljudi inovatora, kreatora, naučnika, istraživača, koji su prvi stanovnici, koji će podići ambijent u Nikšiću, ali i u Crnoj Gori”, kazala je Vlahović i najavila otvaranje sličnih centara u drugim gradovima na sjeveru i jugu, kao i u Podgorici.

”Želim da i oni budu dio onoga što se zove ekonomski i tehnološki razvoj naše države”, poručila je Valhović i dodala da je začetnik ideje osnivanja inovaciono preduzetničkih centara pokojni  profesor Dragan Lajović.

Objekat je površine 2.000 metara kvadratnih, ima kancelarije, laboratorije za biotehnička ispitivanja i industrijski dizajn, sale za satanke, prostore za različite istraživačko-proizvodne djelatnosti, Data centar.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da je otvaranje Tehnopolisa uoči praznika opštine “izuzetan poklon Nikšićanima, privrednom sektoru, poljoprivrednicima, naučnim radnicima, svim ljudima sa idejom, ali i mladima koji svoju budućnost vide u preduzetništvu i stvaranju nove vrijednosti kroz inovativne poduhvate”.

“Tehnopolis će biti mjesto povezivanja nauke i biznisa, mjesto gdje će biti pružana pomoć razvoju preduzetništva, prije svega razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, podrška inovatorima i naučnim radnicima’’, kazao je Grbović i dodao da će do kraja oktobra u Tehnopolisu biti oko stotinu zaposlenih.

Prema njegovim riječima ukupna investicija premašila je prvobitnu procjenu za 250 hiljada eura i iznosi nešto preko 1,9 miliona, a novac su obezbijedili ministarstva poljoprivrede i nauke i Opština Nikšić, dok je izvođač radova bio konzorcijum “Novi Volvox” i “Tehnogradnja” iz Pljevalja.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com