Pčelarstvo u Crnoj Gori dobija ulogu lidera u oblasti poljoprivrede - Volim Podgoricu

Pčelarstvo u Crnoj Gori dobija ulogu lidera u oblasti poljoprivrede

Tradicionalna manifestacija Dani meda u Nikšiću okupila je oko 40 izlagača iz Crne Gore, Republike Srpske, kao i 50 gostiju te smotre iz Slovenije.

Nikšićke dane meda otvorio je potpredsjednik Vlade Petar Ivanović koji je kazao da važnost te djelatnosti potvrđuje i činjenica da bi troškovi u poljoprivredi Crne Gore, bez pčelarstva, bili toliko veliki da bi se postavilo pitanje smisla bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, prenosi RTCG.

„Puno smo radili zajedno u ovoj djelatnosti, napravili Kuću meda, nabavili potrebnu opremu, uredili registre, dokumenta, neophodne kako se primičemo Evropskoj uniji (EU)“, rekao je Ivanović.

Nezvanično priznanje za učinjeno, kako je kazao, stiglo je i od proizvođača meda iz Trebinja koji više, za razliku od prije tri godine, ne tvrde da su mnogo brojniji i organizovaniji od crnogorskih pčelara.

„Ova godina nije bila dobra za pčelare i nijesu mogli izvrcati meda koliko su htjeli, ali važno je da se iz godine u godinu povećavaju prinosi i broj ljudi koji se sve ozbiljnije i profesionalnije bave ovom djelatnošću“, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, u proizvodnji meda ne može se dati luksuz da se predahne, jer je to djelatnost u kojoj nema kraja kada je u pitanju razvoj.

„Moramo se još edukovati i na strani kako bi dostigli neke druge koji su ispred nas“, poručio je Ivanović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić kazao je da se pčelari okupljaju sve više i poručio da od pčela treba učiti kakav se odnos mora imati prema radu.

„Pčelarstvo u Crnoj Gori dobija novu ulogu lidera u oblasti poljoprivrede, a mnogi razlozi navode na takav zaključak, počev od organizovanosti naše asocijacije, podrške države kroz mnoge programe, projekti EU, ulaganja i napori pčelara, međunarodna saradnja, mnoge kampanje i sajmovi“, rekao je Miljanić.

1 komentar

  1. Nice post. I learn some thing much harder on different blogs everyday. It will always be stimulating you just read content from other writers and use a specific thing from their store. I’d would prefer to apply certain together with the content in this little blog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a link with your internet weblog. Many thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com