MLADI TURČIN U PODGORICI: Vaše žene me opsjedaju, Crnogorci nisu zgodni kao ja - Volim Podgoricu

MLADI TURČIN U PODGORICI: Vaše žene me opsjedaju, Crnogorci nisu zgodni kao ja

Glavni grad Crne Gore postaje sve atraktivniji strancima. Međutim, zabuna  iznova nastaje kada dođu u grad i razočaraju se onim što im Podgorica nudi.

Petak veče u Podgorici. Kafić u blizini autobuske stanice. Mladić se na crnogorskom obraća reporterki: Ćao, šta radiš?

No, lako je zaključiti da je u pitanju stranac. Po akcentu i po sljedećem postupku. Udaljio se od bašte kafića i zapalio cigaretu. Čudno, vani ne stoji tabla: zabranjeno pušenje.

Njegov siromašan crnogorski i ne tako dobar engleski napravili su konfuziju u početnoj konverzaciji. Nekako je objasnio zašto je pošao van kafića da zapali cigaretu: „To je prosto kultura, ponešto mogu i ja vas da naučim“, ironično se nasmijao mladić iz Istanbula, koji je, kako objašnjava, bio na ljetovanju u Budvi 10 dana.

Podgoricu nije razgledao. Evo i zbog čega: “Čuo sam da ovdje nema šta da se vidi. Tako su mi rekli u Budvi.” Pod utiskom ne tako dobrih preporuka, nastavio je: “Rekli su mi i to da ovaj dan u Podgorici iskoristim za odmor, jer je provod dosadan. U Budvi sam se lijepo proveo, mada Istanbul je institucija. Treba da dođete kod nas… ” Obećali smo dolazak.
Objasnili smo mu da je upravo nadomak  kafića turski zatvor Jusovača i da pogleda u tom smjeru. “Zatvor, to je loš duh istorije. Ne želim da razgledam takva mjesta… “  I njegov ćutljivi prijatelj klimnuo je glavom.

Kotor je ostavio najjači pečat na mladića.

„ Kotor ima nešto specifično. Osjećaš pravi duh istorije. I plaže su fenomenalne.“

A žene?

„Ne mogu reći da nisu lijepe, ali liče jedna na drugu. Po stilu bih rekao da ne pratite modne trendove“, objašnjava mladić i vjeruje da ima dovoljno stila, šarma i ljepote,  da može da sudi o nama.

„Djevojke su me bukvalno opsjedale u Budvi, što će reći da Crnogorci nisu ni upola zgodni kao ja“, ova šala nije umanjila njegovo samopouzdanje.

Da ne zaboravimo, njegov nadimak  je Prens i  bavi se  glumom.

Pitao je za šetnju kroz grad. Nažalost, u žurbi, reporterka nije uspjela da mu bude vodič.

“E pa, ostaće samo prazno sjećanje”, kategoričan je.

Zanimila ga je definicija novinarstva u Crnoj Gori. Objavješten, objasnio je stanje u Turskoj: „Sloboda riječi je ugušena, mada naši novinari su zaista veliki borci za slobodu. Poštovana je profesija. Vjerujem da ni vama nije lako“.
Mladić, pun sebe i svijeta, jer je, kako kaže, mnogo putovao, sljedeći dan napušta Crnu Goru i putuje za Prištinu.

“Iz Prištine imam let za Istanbul. Dome slatki dome, najljepši dome … “ Bez pitanja je konstatovao.

A kompletan utisak o Crnoj Gori:

„ Pričaću samo o primorju. Podgoricu bih radije preskočio.“  Prens, dostojan nadimka je dugo mahao za nama.  Priznajemo mu da ima i stila i šarma.

Ni septembar u glavnom gradu nije donio revolucionarne promjene po pitanju percepcije turista … Da čekamo oktobar ?

Autorka: Hajdana Simović

5 komentara

  1. I simply noticed your blog site in the past and i also have actually been looking through this task on a daily basis. There’s a great number of tips on this site we adore your look with all the web portal in addition. Support the excellent give good results!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com