Vojinović: Očekujemo skoro otvaranje poglavlja 27 - Volim Podgoricu

Vojinović: Očekujemo skoro otvaranje poglavlja 27

Crna Goraje prije 25 godina proglašena ekološkom državom Deklaracijom, kojaje usvojena na sjednici republičkog parlamenta, a četvrt vijeka kasnije nalazi se pred velikim izazovom poglavljem 27 najskupljim i najzahtjevnijim za pristupanje Evropskoj uniji, piše Pobjeda. Direktorica direktorata za zaštitu životne sredine Ivana Vojinović kazala je tim povodom da je zadovoljna napretkom koji je ostvaren u procesu EU integracija u poglavlju 27 Životna sredina i klimatske promjene.

“Kao rezultat kvalitetne komunikacije sa Evropskom komisijom, tekuća faza procesa EU integracija uspješno je zaokružena u julu usvajanjem Nacionalne strategije za poglavlje 27. Time je Crna Gora zaokružila proces ispunjavanja mjerila za otvaranje ovog poglavlja i očekujemo njegovo skoro otvaranje”, kazala je za Pobjedu direktorica Direktorata za zaštitu životne sredine Ivana Vojinović

Ona je uvjerena da poglavlje 27, iako najzahtjevnije, neće predstavljati prepreku u procesu EU integracija.

“Kroz Nacionalnu strategiju uspostavili smo jasne i precizne korake koje treba sprovesti do ulaska u EU, identifikovali nosioce realizacije aktivnosti i procijenili potrebna finansijska sredstva. Sa punom implementacijom Nacionalne strategije za poglavlje 27, pored zaštite životne sredine kao njenog primarnog cilja, poboljšaće se i kvalitet života (kroz unapređenje uslova zdravlja) građana Crne Gore i konkurentnost ekonomije na evropskom i globalnom tržištu, kao i stvoriti uslovi za privlačenje visoko kvalitetnih investicija kazala je Vojinović.

Rješavanje ekoloških i komunalnih problema, kako je istakla, preduslov je ukupnog ekonomskog razvoja države.

“Ispunjavanjem svih aktivnosti koje su obuhvaćene u poglavlju 27, eliminisaće se dugogodišnji ekološki problemi. Biće riješen problem zagađenja vazduha u kritičnim gradovima, posebno Pljevljima. U oblasti upravljanja otpadom, kao gorućoj oblasti kada je riječ o zaštiti životne sredine u Crnoj Gori, biće uspostavljan sistem koji se bazira na: selekciji, prevenciji, reciklaži i ponovnoj upotrebi otpada” kazala je Vojinović.

Ona je dodala da će se ubrzati povlačenje kreditnih sredstva za sanaciju takozanih „crnih ekoloških tačaka“ (KAP, Brodogradilište, TE „Pljevlja” i rudnik „Šuplja stijena”) u sklopu projekta sa Svjetskom bankom.

“Završetkom ovog projekta, u Crnoj Gori biće riješen višedecenijski problem istorijskog industrijskog zagađenja. Dalje, energetska i industrijska postrojenja u cilju sprečavanja novog industrijskog zagađenja moraće da pribave integrisane dozvole za rad, što će biti garancija da primjenjuju savremene tehnologije koje imaju minimalan uticaj na životnu sredinu kazala je Vojinović.

Najkasnije do 2020, kako je dodala, uspostaviće se NATURA 2000 mreža, što je jedan od preduslova za zatvaranje poglavlja 27.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com