TRADICIJA NASTAVLJENA: Uprava nije uspjela UGUŠITI ŠTRAJK učenika PODGORIČKE Gimnazije - Volim Podgoricu

TRADICIJA NASTAVLJENA: Uprava nije uspjela UGUŠITI ŠTRAJK učenika PODGORIČKE Gimnazije

Učenici trećeg razreda jutarnje smjene podgoričke Gimnazije štrajkovali su juče, a od višegodišnje prakse nijesu odustali ni nakon što im je obećano putovanje na Sajam knjiga u Beogradu.

Nekoliko desetina gimnazijalaca protestovalo je ispred škole i raširilo transparente “Nastavljamo sa tradicijom” i “Ne prodajemo se za Beograd”.

Gimnazijalci tvrde da je putem za Beograd uprava željela da ih “kupi” i nagovori da prekinu sa protestima, ali da će oni nastaviti tradiciju da đaci trećeg razreda štrajkuju kada maturanti odu na ekskurziju.

Direktorice Zoja Bojanić-Lalović kazala je “Vijestima” da je riječ o kratkotrajnom protestu dvadesetak učenika.

“Nijesmo ih ni u čemu sprečavali, osim neke da zapale baklje. Dvadesetak učenika je pet minuta stajalo ispred škole zbog tog tradicionalnog štrajka, ali nije bilo većeg protesta. Pokušavamo da ih naučimo da tradicija škole nije štrajk, već biti dobar učenik”.

Jučerašnji štrajk nastavak je protesta tokom kojeg je napravljena i čitulja povodom “smrti Bivše gimnazije”, koja je objavljena na društvenim mrežama.

Gimnazijalci su ispričali da su zbog “smrti” škole namjeravali da svi dođu u crnini ispred Gimnazije, gdje bi primali saučešće kao “ožalošćeni”, ali da su odustali nakon upozorenja.

“Dan ranije pozvala nas je direktorica i kazala da će biti izbačen iz škole svako ko to učini”, kazao je jedan od učenika.

Bojanić-Lalović to demantuje:

“To su dobra djeca i uvijek imaju mnogo kreativnih i simpatičnih ideja, šta mi uvijek podržavamo. Mi smo jedino tu da spriječimo ako time ugrožavaju sigurnost drugih učenika”.

Gimnazijalci u čitulji navode da je “Bivša gimnazija” preminula nakon “kratke i smrtonosne bolesti” i da joj je oduzeta duša.

Gimnazija umrlica

“Dragi naši bivši gimnazijalci, obavještamo vas o odlasku – nadamo se na vječni počinak – naše voljene Bivše gimnazije (1907 – 2016) preminula nakon kratke i smrtonosne bolesti”, piše na plakatu.

Napisali su da su sa njom otišli i “naši bezbrižni i srećni školski dani, izleti, narandžasti zidovi, žurke maturanata, štrajkovi, sloboda razmišljanja i izražavanja, ljubav prema školi u koju idemo, gubljenje časova, zlatno doba naše mladosti i naša želja i volja za daljim školovanjem”.

“Ostalo nam je samo da ćutimo, slušamo i nikada ne dolazimo u školu koja nema klimu  – u bermudama”.

Kao ožalošćene su naveli sve “koji su na bilo koji način voljeli ovu školu koja je imala dušu, a koja joj je sada oduzeta”.

“Saučešće se prima dana 19. 09. 2016. ispred mjesta iz kojeg prevremeno iznosimo kofer toplih srednjoškolskih uspomena, za koji će nove generacije biti uskraćene”.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com