DANAS SE SLAVI SVETI ARHANGEL URIL: Znate li svih 7 arhanđela i njihova ZADUŽENJA? - Volim Podgoricu

DANAS SE SLAVI SVETI ARHANGEL URIL: Znate li svih 7 arhanđela i njihova ZADUŽENJA?

Po narodnom vjerovanju danas se slavi Sveti arhangel Uril, koji predstavlja svjetlost Božiju i izvor života. On je jedan od sedam svetih arhanđela, ali po crkvenom kalendaru slavi se zajedno sa ostalim arhanđelima, na dan Sabora svetih arhanđela 21. novembra.

Foto: Wikipedia

Uprkos tome što pravoslavna tradicija govori o hiljadama arhangela, crkva u svom predanju bilježi imena sedmorice načelnika anđeoskih sila. Malo ko od nas, međutim, zna njihova imena.

 O arhanđelima i šta ko od njih predstavlja za “Blic” priča protođakon dr Ljubomir Ranković, urednik Glasa Crkve iz Šapca.

To su: Mihail, Gavrilo, Rafail, Uril, Salatail, Jegudil, Varahil i ponegdje se pominje Jeremil.

Foto: Wikipedia

Mihail

Njegovo ima znači “onaj ko je ravan Bogu”. Na slikama je predstavljen kao vojskovođa nebeske vojske. U desnoj ruci drži koplje, kojim je pobijedio Lucifera, koji predstavlja Satanu. U lijevoj ruci Mihail drži zelenu palminu grančicu, kao znak mira i pobjede.

Foto: Wikipedia

Gavril

Drugi arhanđel po rangu i drugi koji je opšte poznat. Ime mu znači “Božija snaga”. Božiji je glasnik koji ljudima saopštava njegove poruke i odluke. Na ikonama u desnoj ruci drži lampu, a u lijevoj ogledalce koje simboliše Božiju premudrost. On javlja vijesti Bogorodici da će roditi Hrista.

Foto: Wikipedia

Rafail

Smatra se moćnim iscjeliteljem, Božijim izlečiteljem. Predstavljen je kako u ruci drži ljekarsku posudu. On dolazi na mjesto gde je pozvan, ali ne može da interveniše ako ne postoji dobra volja kod čovjeka.

Foto: Wikipedia

Uril

On predstvalja oganj ili svjetlost Božiju. Uril u svojoj desnoj ruci drži mač, borio se protiv Persijanaca, a u lijevoj drži ognjeni plamen. Pravoslavci ga smatraju zaštitnikom žita nakon jeseni, a takođe i onim koji je nadgledao progon Adama iz raja.

Foto: Wikipedia

Salatail

Njegovo ime znači molitvenik Božiji. Prikazan je pognute glave, a ruke drži prekrštene na grudima, u molitvenom položaju.

Foto: Wikipedia

Jegudil

Onaj koji proslavlja Boga. Na ikonama i freskama predstavljen je tako što u desnoj ruci drži zlatni vijenac, simbol slave, a u lijevoj ruci trostruki bič, koji je namijenjen onima koji ruže ime Božije.

Foto: Wikipedia

Varahil

Predstavlja blagoslov Božiji. On u njedrima nosi bijele ruže, koje su simbol Božijeg blagoslova, dobrote, darovanja.

Foto: idrp.ru

Jeremil

Uzvišenje Božije. On bi mogao da se definiše kao onaj koji u ljudima stvara dobre i pozitivne vibracije, da činimo dobro, slavimo Boga.

– U ranom hrišćanstvu postojali su jeretici, koji su pogrešno učili o angelima. U njima su prepoznavali bogove, davali su im svojstva stvoritelja svijeta. Na Laodikijskom pomjesnom saboru, koji je bio 320. godine, u vrijeme Cara Konstantina, svojim 35 pravilom odbačena je uvjerenje o angelima kao bogovima i ustanovljeno je novo pravilo. Kasnije je ustanovljen praznik Arhangela Mihaila u mjesecu novembru – priča protođakon Ranković.

Zašto baš u novembru, nastavlja protođakon.

Foto: Wikipedia

– Zato što je novembar deveti mjesec posle mjeseca marta, a mart se smatra mjesecom kada je stvoren svijet. Devet mjeseci uzet je zbog devet činova angelskih, koji su najprije stvoreni. Danas u našem kalendaru ne postoji spisak anđela, već devet anđeoskih činova. Oni se dijele po svojoj blizini Bogu. Kroz tih devet činova, na neki način, pojavljuju se svojstva njegovog božanstva i sile njegove – ističe protođakon Ranković.

Serafimi i heruvimi

Najbliže Bogu nalaze se serafimi, koje Crkva smatra da ima šest krila, oni su žar Božije vatre koji raspaljuje ljubav prema “Svemogućem”. Naredni su heruvini koji prosvećuju mudrošću i pomažu u spoznaji Boga, čuvari su raja. Treći čin u najvišoj kategoriji su prestoli koji drža presto na kome sedi gospod Bog.

Foto: A.Stanković / RAS Srbija

U srednjoj kategoriji su gospodstva koja daju silu i mudrost i uče druge da vladaju voljom i osjećanjima, te gospodare nižim činovima, zatim dolaze sile koje sprovode Božiju volju i daju silu čudotvorstva. Konačno, tu su vlasti koje predstavljaju “neuništavajućivu harmoniju, krote demone, odbijaju iskušenja”.

U nižoj kategoriji nebeskih bića, po pravoslavnom hrišćanstvu su načela koja vladaju nižim anđeoskim činovima, brinu za narode i svjetovni sud. Posle njih dolaze arhanđeli koji “blagovijeste, prorokuju i ukrepljuju vjeru” i konačno anđeli koji su čuvari ljudi, pripadnici nebeske vojske, duhovi, bića koja javljaju manje tajne i božije namjere, te podstiču na vrlinu i bliski su ljudima.

– Crkva uči da svaki čovjek prilikom kršetenja dobija svog anđela čuvara, koji su bliski sa ljudima. Takođe, svaki narod ima svog anđela čuvara. Naš je Sveti sava. On svojim molitvama štiti srpski narod – ističe protođakon Ranković.

(Izvor.blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com