U OVOJ DRŽAVI ŽENE SU CARICE: One se “žene”, daju djeci svoje prezime, odlučuju, a muškarci BRINU O KUĆI I DJECI - Volim Podgoricu

U OVOJ DRŽAVI ŽENE SU CARICE: One se “žene”, daju djeci svoje prezime, odlučuju, a muškarci BRINU O KUĆI I DJECI

U planinama zapadne Sumatre, živi etnička grupa Minangkabau (Minang), poznata kao najveći svjetski matrijarhat. U ovoj jedinstvenoj i kompleksnoj zajednici, sve nekretnine i zemlja prenose se s majke na kćeri. Djeca uzimaju majčino prezime, a muž se smatra gostom u ženinoj kući. Žena je ta koja ima glavnu riječ u svemu.

Kako je sve počelo

Legenda kaže da je sredinom 12. vijeka, kralj Maharajo Dirajo, koji je osnovao Koto Batu kraljevstvo, umro, ostavljajući iza sebe tri žene i tri sina koji su bili još bili bebe. Prva žena, Puti Indo Jalito, preuzela je brigu o o djeci i kraljevstvu, te tako utrla put matrijarhatu na ovim prostorima, javlja BBC.

Indonesia Sumatra Minangkabau wedding marriage marry wed feast party | Autor: Profimediafoto: Profimedia

Religija

Izvorno, pripadnici ove grupe svoja su vjerovanja temeljila na animizmu, štujući prirodne elemente, da bi kasnije prešla na hinduizam i budizam. Kultura Minangkabua i dalje se zasniva na lokalnim običajima, vjerovanjima i zakonima koji su izvedeni iz animizma i hinduizma, a posebni spiritualisti se bave liječenjem, predviđanjem budućnosti i komunikacijom s duhovima umrlih. Uprkos matrijarhatu, prigrlili su i islam, koji je patrijahalno orjentisan.

Običaji

Za razliku od zapadnjačke ili islamske tradicije da se žena seli u suprugovu kuću, nakon vjenčanja, u ovoj grupi mladoženja ide kod mlade i živi s njenom porodicom. Miraz određuje mladina porodica, na osnovu obrazovanja i zanimanja mladoženje.

Na dan vjenčanja, ide se po mladoženju i dovodi se u mladinu kuću gdje se održava svečana ceremonija. Mladina porodica nosi tradiconalne nošnje i novac, poklone i hranu na glavama, kako bi sve to poklonili mladoženji.

Indonesia Sumatra Minangkabau People Woman Man Wedding Mariage matriarchy  marriage, matrimony, weglok marry marriage settlemen | Autor: Profimediafoto: Profimedia

Vlast se prenosi sa žene na ženu

Brak ženama donosi društvene i ekonomske privilegije. Kad već steknu određene godine žene kontrolišu sve. Kao glave domaćinstva, vode cijelo imanje, riješavaju svađe i imaju veliku ulogu u bračnim razgovorima i raznim ritualima.

Od muškaraca se očekuje da imaju redovan izvor prihoda i da vode brigu o djeci i troškovima. Mnogi napuštaju sela u potrazi za poslom, vraćajući se tek povremeno kući. Kada jednom napuste dom, više nemaju pravo glasa vezano za stvari koje se tiču kućanskih poslova.

Grandfather baby  Sumatra Sumatran Indonesia Indonesian Minangkabau | Autor: Profimediafoto: Profimedia

Prema legendi, kada je krajl Majapatih carstva u Javi objavio rat Minangkabau, kralj Sumatre je ponudio bizona umjesto ulaska u sukob. Bizon Minangkabaua je ubio protivničkog zabivši svoje rogove u njegov trbuh. Tako je nastalo ime etničke grupe Minangkabau, koja se još naziva i ‘Minang’, a znači pobjednički i riječi ‘kabau’ što znači bizon. Iz tog razloga su krovovi kuća i šeširi njihovih žena u obliku bizonovih rogova.

Tradicija koja prkosi vremenu

Iako je matrijarhat davno zamro, ova etnička grupa ponosi se svojom tradicijom i prkosi vremenu. Crna, crvena i žuta boja na zastavi  Minangkabaua simbolizuje karakter triju glavnih regija u tom planinskom području: buntovan karakter za regiju Luhak Limopuluah Koto, hrabrost za regiju Luhak Agam i porijeklo kulture i običaja za regiju Luhak Tanah Datar.

(Izvor: 24sata.hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com