NIKŠIĆ: Otvoren rudnik Biočki stan - Volim Podgoricu

NIKŠIĆ: Otvoren rudnik Biočki stan

U Nikšiću je danas svečano pušten u rad podzemni rudnik Biočki stan, a otvorili su ga predsjednik Vlade Milo Đukanović i vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović.

 

Kompanija Uniprom metali je u rekonstrukciju i sanaciju uložila preko 13 miliona eura. Za rad u rudniku je, pored domaće radne snage, angažovana i kompanija Bumech iz Poljske, što je nastavak saradnje kompanije Uniprom sa poljskim kompanijama, piše portal Onogošt.me.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović istakao je da je ponosan što Dan rudara i 25 godina rada Uniproma mogu proslaviti otvaranjem Biočkog stana.

“Nijesmo žalili ni truda ni sredstava da poslije deset godina počne podzemna eksploatacija rude. Dok su drugi sumnjali mi smo radili i vjerovali, jer u Crnoj Gori postoji dobar privredni ambijent i jer znamo da samo vrijednim radom možemo podići i rudarsko-metalsku industriju i crnogorsku ekonomiju na noge. Kombinat aluminijuma Podgorica, sada i Rudnici boksita učestvovaće sa 50 odsto u ukupnom crnogorskom izvozu. Naša aktivnost u KAP-u i Rudnicima Boksita doprinijela je upošljavanju oko 200 crnogorskih kompanija u ovom repro lancu. Recimo da na prevozu, skladištenju i opremi sirovina i gotovih proizvoda za KAP i Rudnike Boksita Monte Cargo ostvaruje godišnji prihod od 6, a Luka Bar od 10 miliona eura. Značajan prihod ostvaruju i ostale kompanije, a sve one zajedno upošljavajuj znatan broj radnika i obezbjeđuju egzistenciju njihovim porodicama. Na taj način smo potvrdili napore Vlade Crne Gore da su stvoreni uslovi za snažan razvoj ekonomije u Crnoj Gori”, rekao je Pejović.

Svečanom otvaranju rudnika, osim predsjednika Vlade prisustvovali su ambasadorka Poljske u Crnoj Gori Irena Tatarzinska, ministar ekonomije Vladimir Kavarić, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i brojni predstavnici bankarskog i biznis sektora.

Foto: Portal Onogošt.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com