Baka Angelina Anđelić ima 80 godina i trči MARATON 24 sata! A počela je da trči sa 50 godina - Volim Podgoricu

Baka Angelina Anđelić ima 80 godina i trči MARATON 24 sata! A počela je da trči sa 50 godina

Osamdeset godina, koliko ima, nije bio izgovor učiteljici u penziji Angelini Anđelić da ne učestvuje na trci izdržljivosti.

Već odranije zvijezda Beogradskog ultramaratona, sa 30 godina učešća na trkama, Beograđanka Angelina važi za super baku sa Vračara. Već danas biće na gotovo nemogućem testu – na startu trke od 24 sata ispod Donjeg Kalemegdana.

– Nisam sposobna kao prošle godine, naravno da godine uzimaju danak, ali trčim koliko mogu. Više hodam nego što trčim, međutim, cilj je da izdržim do kraja. Ove godine ću pokušati da ponovo izdržim 24 sata, kao i svaki put do sada – započinje priču za “Blic” Angelina Anđelić.

Pred ovogodišnji, dvadeseti po redu ultramaraton, Angelina se uglavnom odmarala i skupljala snagu za ovu avanturu, a inače redovno vježba, od dva do tri puta nedjeljno i trudi se da stalno bude u kondiciji.

– Ja sam stalno u selu, imam vikendicu na Dunavu, i veći dio godine provodim tamo, jer je mnogo ljepše zbog prirode i mira. I tamo mnogo volim da šetam. U gradu sam tokom zime, čim postane malo hladnije – objašnjava Angelina.

Angelina je počela da se bavi trčanjem u svojoj 50. godini i od tada ne propušta nijednu trku. U sobi ima pregršt trofeja, medalja i zahvalnica.

– Već sam imala 50 godina kada sam se uključila u maraton tim, nakon čega sam počela sa tim društvom da trčim na 100 metara, jer zaista nisam znala ni koliko zapravo mogu. Posle mi se dopalo i tako je sve počelo – prisjeća se osamdesetogodišnja junakinja naše priče.

Ona kaže da je meditacija veoma važna, kao i da je to jedan od njenih glavnih saveznika za dugačak i zdrav život. Treba spojiti ono unutrašnje i ono spoljašnje, ali je važno prvo otkriti sebe iznutra. Njoj to veoma pomaže i savjetuje da svi to treba da rade.

– Važno je imati snagu, ali je mnogo važnija volja. Ja, recimo, sada nemam neku snagu, ali zato imam jaku volju. Kad nešto hoćeš da uradiš onda ćeš to sigurno i uraditi.

Baka Angelina trčala je različite maratone – beogradski, ultramaraton, niški, skopski, a stigla je i čak i do Njujorškog maratona, na kom je trčala nekoliko puta. U Njujorku je bila 11 puta, a poslednji maraton u Rokland stejt parku istrčala je 2009. godine.

Prošle godine istrčala 83,5 km

Foto: Ana Paunković / RAS Srbija

Baka Angelina trčala je na svih 19 beogradskih ultramaratona, a rekord joj je pretrčanih 111 kilometara za 24 sata. Prošle godine je sa svojih 79 godina na 19. ultarmaratonu istrčala 83,5 kilometara za jedan dan.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com