UHAPŠEN DUŠAN KIJAC (50): Opljačkao Erste banku, zbog koje je robijao 9 godina, pa otišao u MJENJAČNICU - Volim Podgoricu

UHAPŠEN DUŠAN KIJAC (50): Opljačkao Erste banku, zbog koje je robijao 9 godina, pa otišao u MJENJAČNICU

Dušan Kijac (50) uhapšen je samo dva sata nakon što je prekjuče u Novom Sadu opljačkao ekspozituru Erste banke, iz koje je odnio 800.000 dinara.

On je uhapšen u Ulici Kornelija Stankovića, dok je u mjenjačnici htio da zamijeni veću količinu strane valute.

 Da sve bude urnebesnije, on je istu ekspozituru opljačkao i prije 11 godina, kada je odnio gotovo identičnu sumu novca, a radilo se i o sličnom scenariju pljačke. Tada je ušao u banku i uz prijetnju pištoljem razoružao čuvare, a na glavi je imao fantomku.

Razbojnik je zbog prethodne pljačke osuđen na 12 godina zatvora, a izašao je u decembru ove godine, nakon devet godina robije.

– Odlučiti se da posle devet godina provedenih iza rešetaka zbog oružane pljačke banke u Novom Sadu, po istom scenariju ponovo krene da pokrade istu ekspozituru i zatim pokuša da zamijeni ukradeni novac, ravno je debilitetu – smatra Milo Bošković, kriminolog iz Novog Sada.

Foto: R.Gatel / RAS Srbija

Bošković za „Blic“ kaže da se radi o kriminalcu ograničenih intelektualnih sposobnosti.

– U pitanju je osoba koja očigledno u karijeri nije stekla potrebno iskustvo. To je čovjek koji se nije snašao u kriminalnom svijetu, ali je to njemu izgleda jedini izvor prihoda – kaže Bošković.

On dodaje da u ovom slučaju prevaspitavanje u zatvoru očigledno nije pomoglo.

– Vjerovatno je mislio da je pljačka te banke dobra ideja, pošto je ista banka, smatrao je da policija neće misliti da je on, jer je već jednom to uradio i bio u zatvoru. Kod ovakvih osoba je karakteristično i to što se nikada neće odreći kriminalne karijere – dodaje Bošković.

Naš sagovornik smatra da je najveća glupost za koju se Kijac odlučio bilo mijenjanje novca.

On je, prema našim saznanjima, uhapšen nekoliko sati nakon razbojništva, i to tako što je u mjenjačnici pokušao da zamijeni veću količinu australijskih dolara koje je oteo, i to na samo kilometar od opljačkane ekspoziture.

– Svaki pametan kriminalac bi se pritajio i neko vrijeme se pravio da živi pošteno, on očigledno nije jedan od njih – kaže Bošković i dodaje da smo glupe kriminalce do sada uglavnom imali priliku da gledamo na internetu.

– Sjećate se slučaja kada je lopov uhapšen pošto je zaspao u banci, e sad i mi imamo takve – zaključuje Bošković.

Kijac je inače tokom 2006. i 2007. godine sa jednim saradnikom opljačkao dvije banke, pomenutu Erste i Panonsku banku. Z

Kijac u svom pohodu nije promijenio gotovo ništa u odnosu na onaj prije deset godina. Jedino je prvi put nosio fantomku, a sada se odlučio za šešir i za ešarpu.

Konkurencija iz Beograda

Miloš Nikolić

Foto: R.Gatel / RAS SrbijaMiloš Nikolić

Istini za volju, Kijac ima i ozbiljnu konkurenciju u tituli najgluplji lopov u vidu Miloša Nikolića (39). Nikolić je kraj jula uhapšen u Beogradu nakon pljačke zlatare. Na video-snimku zabileženo je da se do zlatare kretao ulicom bez maske, ali sa bijelim, hirurškim rukavicama. Zatim je ušao u zlataru, zatvorio za sobom vrata i tek tada navukao fantomku na glavu. Radnici je prijetio, tako što je pištolj držao za dršku.

(Izvor:blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com