NIKŠIĆ: Stanari zgrade “Desetke” na meti vandala i lopova - Volim Podgoricu

NIKŠIĆ: Stanari zgrade “Desetke” na meti vandala i lopova

Stanarima nikšićke zgrade “Desetka”, koja se nalazi u Njegoševoj ulici u centru grada, kao da nije dovoljno što žive u lošim uslovima i imaju problema sa pitanjem vlasništva, nego su prethodnih dana često na meti vandala i lopova. Prethodne noći nepoznati počinioci su kako na spoljašnjosti, tako i u unutrašnjosti zgradi, ispisali grafite sa uvredljivim i političkim porukama, obili sedam prostorija koje se nalaze na prizemlju i odnijeli dio namještaja. Stanari su slučaj prijavili policiji čiji službenici su napravili uviđaj, a obratiće se za pomoć i lokalnoj upravi.

Nikšić Desetka2f02be29c8114e109111191a752f3956

“Tri sobe su tokom ovog mjeseca često obijane. U njima povremeno borave stanari koji zbog malog prostora, riječ je o sedam kvadrata, uglavnom žive na selo. Mislili smo da to neko ‘priprema teren’ da se ilegalno useli, ali sada vidimo da o tome nije riječ. Iz pojedinih soba su tokom prethodne noći odnešene pojedine stvari, a iz jedne sobe kompletan namještaj”, kazao je Milan Bajović, upravnik zgrade u kojoj živi skoro tri decenije.

5c7219ad35b8d6e543318d178bf40a7a

Prema njegovim riječima na prizemlju nema svijetla, što je pogodovalo lopovima, a stanari su primjetili da su oko tri ujutro tri muškarca srednjih godina izlazila iz zgrade.

“Nije im bilo dosta što su odvalili vrata i odnijeli namještaj nego su i cijelu zgradu išarali i kablove iščupali. Slično je i prije bilo, samo što je to bio atak na struju. Sad smo taj dio zaštitili da ne može niko fizički da priđe, a ovo je sada atak na sve nas”, kazao je Bajović.

Nikšić Desetka

U zgradi, koju je Željezara napravila 1956.godine za potrebe radnika samaca, ima 37 stanova. Prema riječima Bajovića 12 porodica i desetak samaca tu stalno žive, dok ostali dođu povremeno.

„Bio sam svjedok kada je jedna količina robe izbačena i kada su Romi došli i ubacili je u kantu za smeće. Tada nijesam znao da je riječ o robi iz ovih soba koju su izbacili oni koji su tu provalili. Izgleda da im je poenta bila samo da naprave štetu. Imam utisak da je taj vandalski čin naručen, samo ne znam od koga”, kazao je Miodrag Nikčević, koji u zgradi živi skoro 40.godina.

Nikšić DesetkaStanari koji tu žive od Željezare nijesu dobili trajno rješenje stambenog pitanja, pa su se zadovoljili privremenim i adaprtirali jednu ili više soba, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti.

„Tražimo da budemo zaštićeni ili ćemo mi sami da se štitimo. Ne možemo da živimo u strahu. Obratićemo se i Opštini za pomoć. Bićemo prinuđeni, ako nas ne zaštite, da se samoinicijativno angažujemo, da stražarimo”, poručio je Bajović u ime stanara.

Prodajom Željezare i podjelom imovine zgrada je pripala „MMK standardu“ koju je potom kupila nikšićka firma „Kom comerc“. Oni su zbog nagmilanih dugova za poreze i doprinose zgradu prepisali Ministarstvu finansija koje je naložilo Opštini da riješi imovinsko pravna pitanja stanara.

Nikšić Desetka„Svi smo kao radnici željezare i kao samci dobijali sobe. Kako nije postojala mogućnost daljeg proširenja ostali smo tu. Ništa po socijalnom programu nijesmo dobili, bez ovo. Nadležni u državi su rekli da je zgrada data Opštini da reguliše bespravno naseljene porodice. Ko je to mogao bez suda da presudi i kaže da smo ovdje bespravno. Iako je naš status još uvijek pod znakom pitanja, nadamo se da ćemo ostati ovdje gdje smo proveli po 30–40 godina”, kazao je Bajović.
(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com