BAHATI BRITANAC DUPLIRAO VILU NA PJENI OD MORA: Opština Herceg Novi odbija da mu poništi građevinsku dozvolu! - Volim Podgoricu

BAHATI BRITANAC DUPLIRAO VILU NA PJENI OD MORA: Opština Herceg Novi odbija da mu poništi građevinsku dozvolu!

Nadležni u Opštini Herceg Novi odbili su da ponište građevinsku dozvolu Britancu Marku Vinsentu Pitmanu, iako je inspektorka za urbanizam utvrdila da gradi mimo planske dokumentacije.

Inspektorka za urbanizam Uprave za inspekcijske poslove Sanja Marković naložila je Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju da poništi dozvolu, jer je “idejni projekat izrađen suprotno planskom dokumentu i urbanističko-tehničkim uslovima”.

Pitman je 2014. dobio građevinsku dozvolu da u uvali Mirište, na poluostrvu Luštica, gradi četvorospratnicu od 586 metara kvadratnih, iako je navodno planom predviđena izgradnja prizemlja i sprata, odnosno maksimalno 300 kvadrata.

Sekretarijat je, međutim, kao neosnovan odbio predlog Urbanističke inspekcije, obrazloživši da je “rješenje konačno i pravnosnažno” od 30. oktobra 2014. i da se, kako je navedeno shodno zakonu, “ne može pobijati žalbom”.

U odgovoru dostavljenom “Vijestima” ističu i da nemaju “procesnih mogućnosti” da ponište rješenje zbog nepravilnosti koje je utvrdila inspektora, jer bi to bilo “van okvira nadležnosti Sekretarijata i značilo prekoračenje zakonom datih ovlašćenja”.

Prema nalazu Komunalne policije, Pitman je bespravno izgradio i bistijernu za vodu i ogradni zid, dugačak dvadesetak i prosječno visok tri metra.

Zbog toga su naložili zatrpavanje bistijerne i rušenje zida.

Konstatovali su i da je “izvršena bočna dogradnja glavnog objekta”, o čemu su obavijestili Upravu za inspekcijske poslove.

Mještani i Pitmanove komšije negoduju zbog njegovih građevinskih poduhvata, ali bez uspjeha.

Porodica Vasić koja je od 1978. vlasnik susjedne porodične kuće, izgrađene 1928. godine, tužila je Pitmana zbog uzurpacije prostora.

Pitmana terete za gradnju koja nije u skladu sa važećim prostorima, zbog čega je navodno ugrožen njihov kvalitet stanovanja.

I inspektori “Morskog dobra” su još prije 10 mjeseci prijavili nelegalnu gradnju mula ispred Pitmanove kuće, koje je u međuvremenu završeno i popločano.

Inspektorka bi da se firmi uzme licenca

Inspektorka Marković predložila je Inženjerskoj komori da oduzme rješenje kojim je izdata licenca firmi DOO CONTINENTAL ENGINEERING iz Podgorice, zbog projektovanja stambenog objekta na Mirištu suprotno planskom dokumentu i urbanističko-tehničkim uslovima.

Riječ je o licenci za izradu projekata arhitekture, unutarnjih instalacija vodovoda i kanalizacije i uređenja prostora. Marković navodi da ih firma obavlja “suprotno odredbama Zakona koji se odnose na poslove za koje je izdata”.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com