PRAZNIK SVETOG JOVANA BOGOSLOVA: Ispoštujte današnje DIVNE OBIČAJE (INFO) - Volim Podgoricu

PRAZNIK SVETOG JOVANA BOGOSLOVA: Ispoštujte današnje DIVNE OBIČAJE (INFO)

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu, jednom od dvanaest velikih apostola i jednom od prvih učenika Isusa Hrista. Postoji veliki broj običaja koji se vezuju za obilježavanje ovog dana.
 Apostol i jevanđelista Jovan bio je jedan od prvih hrišćana koji je, zajedno sa bratom Jakovom, od početka bio vjerni pratilac Isusa Hrista. Jovan i Jakov nazvani su „sinovima groma“, prema nadimku koji im je dao Isus kada ih je pozvao za svoje učenike.

Prema predanju, Jovan je bio brz, vrijedan i izuzetno pametan čovjek koji je bio veoma blizak sa Isusom koji je njega, Jakova i Petra posebno izdvajao među svojim učenicima.

 

Oni su bili sa njim kad je vaskrsao Jairovu kćerku. Na gori Tavor, samo su oni vidjeli njegovo Preobraženje, i samo njih je poveo sa sobom u Getsimanski vrt, noć uoči stradanja.

Na Tajnoj večeri Jovan je sjedio pored Isusa i, prema legendi, jedino njemu otkrio je da će ga Juda izdati. Sveti Jovan je, sa druge strane, bio jedini koji je sa Isusom ostao tokom cijelog suđenja i golgote. Upravo njemu je Isus povjerio staranje o njegovoj majci, Presvetoj Bogorodici.

Nakon Hriste smrti, Jovan je nastavio da propovijeda hrišćanske vrijednosti, pa ga je rimski car Domicijan hapsio i mučio, ali je svetitelj uprkos svemu ostajao nekim čudom živ čak i kada je popio najjači otrov. Ovo je uplašilo cara, pa je Sveti Jovan samo prognan.

 

Upravo na ostrvu Patmos gdje je Jovan bio u izgnanstvu, prema legendi, ovom svecu se javio Isus i prorekao mu što će se zbivati sa hrišćanskom crkvom sve do njegovog drugog dolaska. Jovan je to zapisao i tako je nastala knjiga Apokalipse ili Otkrovenja koja je ušla u sastav Novog zavjeta.

Sveti Jovan Bogoslov je, prema predanju, umro kada mu je bilo više od 100 godina. Do tada je mnoge preobratio u hrišćanstvo, a njegova glavna parola: „Volite jedan drugog“ postala je jedno od glavnih načela hrišćanstva koje se sačuvalo do današnjih dana.

Na današnji dan počinju miholjski praznici i vjeruje se da na ovaj praznik žene ne bi trebalo da diraju pletivo, makaze ni igle kako miševi ne bi grizli veš. Takođe, u nekim krajevima seljaci danas odmaraju stoku i koriste je samo ako ih velika potreba natjera.

Ovaj dan je dobar za kretanje na put, pa vam predlažemo da, ako ste planirali, upravo danas krenete. Sveti Jovan Bogoslov će vam biti zaštitnik!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com