U HRVATSKOJ IMA ROBOVA: Tuku ih, izgladnjuju i sijeku noževima, a onda sipaju kiselinu i gase pikavce po njihovim tijelima! (VIDEO) - Volim Podgoricu

U HRVATSKOJ IMA ROBOVA: Tuku ih, izgladnjuju i sijeku noževima, a onda sipaju kiselinu i gase pikavce po njihovim tijelima! (VIDEO)

Iako je ropstvo zakonom zabranjeno u svim zemljama svijeta, a danas se obeležava Evropski dan suzbijanja trgovine ljudima, ropstvo cvjeta i to u različitim oblicima.Mnogi od nas vole da vjeruju kako je ropstvo iskorijenjeno još u 19. vijeku, ali to ne može da bude dalje od istine. Činjenica je da je između 21 i 46 miliona ljudi danas porobljeno, a moderno ropstvo je “biznis” u kojem se okreće oko 35 milijardi dolara godišnje.

Najrasprostranjenije je iskorišćavanje žrtava za seks i prisilan rad. Odjeću koju kupujete svojoj djeci u trgovinama jeftine odjeće široke potrošnje najvjerovatnije su izradili njihovi vršnjaci u zemljama Azije, kao što su izradili i delove za mobilne telefone, ubrali kakao ili kafu.

U Pakistanu i Indiji cijele porodice su porobljene kroz zaduživanje kod lokalnih moćnika koji ih zatim prisiljavaju da za njih rade generacijama bez plate i osnovnih uslova za život.

Foto: Guliver/Paula Bronstein/Getty Images

U Kini su celi zatvori pogoni koje pokreću robovi, politički zatvorenici. Borave u neljudskim uslovima, muče ih, izgladnjuju, uskraćuju im san u tjeraju ih da rade minimalno 16 sati dnevno, a proizvode jeftinu kinesku robu koja preplavljuje tržište. Iza komercijalnih korporacija tako se često kriju te “korektivne institucije” koje sprovode program nazvan “reforma kroz rad” ili na kineskom laogai.

Hrvatska je uglavnom tranzitna zemlja preko koje trgovci ljudima švercuju roblje u zapadne zemlje. Njihove najčešće žrtve su žene i djevojke iz siromašnih istočnijih zemalja. Nažalost i u Hrvatskoj ima slučajeva ovog najgoreg oblika iskorišćavanja ljudskih bića.

Pre dve godine otkriven je slučaj u Opštini Perušić gde je trojac (68, 42, 41) najmanje sedam godina držao muškarca (62) u zatočeništvu. Muškarcu iz Grešnice su uzeli slobodu i dostojanstvo i tjerali ga da radi razne stočarske i poljoprivredne poslove bez nadoknade. Isto su mu uzeli dokumente i smjestili ga u nehumane uslove. Uskraćivali su mu hranu i tukli ga.

Foto: Flickr/ Chiot's Run

Sredinom ove godine Hrvatsku je šokirala i priča iz Poreča gde su supružnici Šalov (31) protiv volje držali Slavonku (43) koja se zaposlila u njihovom restoranu. Osumnjičeni su da su ženi koja je kod njih radila kao sezonska radnica ograničili kretanje, da su joj nadzirali mobilni i laptop. Vjeranova žena je osumnjičena da je Slavonki prijetila, da ju je više puta povrijedila, da joj je po leđima prolila sonu kiselinu, da ju je ubadala oštricom i da joj je gasila pikavce po tijelu.

Navodno je više puta tražila od supruga da tuče radnicu pa joj je jednom odrezala kosu, a drugi put je natjerala da to sama učini. Teško traumatizirana žena uspela je da pobjegne u teškom stanju i sa slomljenom čeljusti. Da nešto nije u redu, posumnjale su njena sestra i majka, koje su još u martu policiji prijavile njen nestanak. No nakon što je Šalov to saznao, uvjerio ju je da s njim ode u porečku policiju i objasni im kako je sve u redu. Međutim, njena porodica uspjela je da je, na sreću, u julu izvuče iz tog pakla.

Ropstvo je kad jedna osoba potpuno kontroliše drugu koristeći se nasiljem i prijetnjama kako bi zadržala tu kontrolu, iskorišćava ih ekonomski, ne plaća im ništa i ne pušta ih da odu, definicija je CNN-ovog projekta “Sloboda”.

Zanimljivo je da naziv za roba slave (slejv), potiče od imena Slavena. Naime, u 10. veku Germani su ih porobili toliko puno da je etničko ime postalo pojam za roba.

Kratku priču o CNN-ovom projektu “Sloboda” pogledajte ovdje:

(Telegraf)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com