NOVI DETALJI O PLANOVIMA TERORISTA: “Oružje UNIŠTIO srpski operativac porijeklom iz Crne Gore”! - Volim Podgoricu

NOVI DETALJI O PLANOVIMA TERORISTA: “Oružje UNIŠTIO srpski operativac porijeklom iz Crne Gore”!

Brojni detalji akcije kojom je onemogućeno terorističko djelovanja ubačene grupe, na čelu sa nekadašnjim šefom Žandarmerije Bratislavom Dikićem, ukazuju da su crnogorske bezbjednosne službe, policija i Specijalno tužilaštvo izveli vrlo komplikovanu operaciju koja je na terenu trajala duže od trideset dana, piše današnja Pobjeda.

Prema navodima ovog lista, oružje koje trebalo da se upotrebi, navodno, za izazivanje krvoprolića u Crnoj Gori u noći nakon izbora, uništio je operativac, srpski državljanin porijeklom iz Crne Gore.

VUČIĆ O TERORISTIMA IZ SRBIJE: Znamo nešto što ne zna Crna Gora!

 Na osnovu dosadašnjih saznanja iz istrage, kao i svjedočenja specijalnog tužioca Milivoja Katnića, izvjesno je da predviđena upotreba oružja, napad na zgradu parlamenta, izazivanje nemira i opšte panike nijesu bile fantazije zaluđenih političkih fanatika, već brižljivo spremani plan. Uostalom, o tome svjedoči i biografija Bratislava Dikića, nekadašnjeg komandanta srpske Žandarmerije, prekaljenog specijalca sa Kosova i učesnika mnogih akcija ,,čišćenja terena“. Čovjek takvog profila možda je planirao da pođe u pravcu Ostroga, ali tek 17. oktobra. U međuvremenu je, iz Podgorice, sa svojom pratiljom Kristinom Hristić došao do Budve, kako je to, prilično nespretno, javno potvrdio i njegov advokat. Nije poznato kako se nakadašnji prvi srpski specijalac, general policije, povezao sa Aleksandrom Sinđelićem, bivšim osuđenikom iz Niša, ali prema informacijama iz crnogorskih bezbjednosnih službi, oni su bili ključni igrači grupe koja je u Crnu Goru ušla 15. oktobra iz raznih pravaca. Dio grupe kombijem je došao preko Graničnog prelaza Dračenovac, druga ekipa preko Dobrakova, a treći ,,kontigent“ je iz voza na relaciji Beograd-Bar sišao u Podgoricu. Razrađene šeme komunikacije, šifrovane poruke, plave lente za označavanje ekipe u akciji, slikaju obrise planirane divezantske akcije. I zato je ključno pitanje – kako je takav plan osujećen?

Analitičari iz bezbjednosnih službi saglasni su u ocjeni da je preduslov djelovanja crnogskih specijalnih snaga bila – pravovremena informacija. Prema saznanjima Pobjede, upravo je ta bitna karika antiterorističke akcije bila – djelo crnogorske policije. Da li je u pitanju analitička sposobnost nekog operativca ili ,,srećna okolnost“, kako je to zagonetno nagovijestio specijalni tužilac Milivoje Katnić u intervjuu za TV ,,Vijesti“, možda je i manje bitno – insajderska informacija o planu je prelomna tačka za kasnije djelovanje crnogorskih službi.

Pobjeda piše da je sada sasvim jasno da je kretanje Dikićeve grupe brižljivo praćeno, da su mjere tajnog nadzora omogućile uvid u naredne poteze. Zato je bilo i moguće da se spriječi doturanje oružja i onemogući njegovo preuzimanje.

Prema informacijama Pobjede, oružje kojim su grupe osumnjičene za spremanje terorističkih napada u nedjelju veče 16. oktobra trebalo da upotrijebe, uništio je srpski državljanin, porijeklom iz Crne Gore. Kako saznajemo, taj je operativac stalno bio u kontaktu sa Specijalnim tužilaštvom i izvještavao ih o namjerama grupe i dopremanju 50 automatskih pušaka i 3.500 metaka.

Bitan elemenat uspjeha je i činjenica da je očuvana tajnost operacije: glavni specijalni tužilac koordinirao je akcijom specijalnog policijskog tima i operativaca ANB-a. I tako su postigli taktičku prednost nad ekipom koja, očito, nije bila svjesna da je razotkrivena i prije nego što je ušla na teritoriju Crne Gore. Iako to niko neće potvrditi, na osnovu analize detalja iz istrage, unutar lanca logistike Dikićeve grupe postojale su slabe karike, što je omućilo djelovanje insajdera, ili više njih, iz crnogorske službe.

U času kada se dio grupe stacionirao u motelu ,,Venecija“ na Vranjini, a drugi u hostelu pored Željezničke stanice, oni su bili već ,,spakovani“ za put za Spuž, samo što to nijesu znali. Za pripremanje terorističkih napada, koje bi kako tvrdi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ,,Crnu Goru zavile u crno“ okrivljeni su bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić (46) i trinaest osoba, dok se sumnja da je logističku podršku iz Srbije pružao Aleksandar Sinđelić. Kako je pojasnio specijalni tužilac Katnić, pet grupa sa ukupno 60 ljudi bili su spremni da 16. oktobra uveče izazovu nemire, nasilno uđu u zgradu Skupštine i izazovu krvoproliće.

Planirali su da se u noći nakon saopštavanja izbora, oko 23 sata, maskiraju u policajce, nasilno uđu u zgradu Skupštine, pucaju na policiju i građane i zarobe premijera Mila Đukanovića.

NOVI TRANSKRIPT TERORISTA: “Ako Milo izađe na trg, odmah tu da ga uhapsite, i da to snimite”

DANILOVIĆ O TRANSKRIPTU: Smišljena podvala

“Za sve to postoje materijalni dokazi, snimci pušaka, razgovora. Plan grupe, čije članove nijesmo uhapsili je bio da eliminiše Posebnu jedinicu policije, blokira djelovanje jedinice u Danilovgradu i vojsku“, pojasnio je Katnić u četvrtak veče.

Imajući u vidu sve dokaze koje su prikupili policija i Tužilaštvo uz pomoć Agencije za nacionalnu bezbjednost, sudija za istrage Miroslav Bašović odredio je tridesetodnevni pritvor za 14 osumnjičenih jer su „osnovano sumnjivi da su u Crnu Goru došli da bi uticali na izborne rezultate zajedno sa drugim istomišljenicima“. Osim Dikića, iza brave su se našli Kristina Hristić (39) iz Paraćina, Branka Milić (61) iz Novog Sada, Milan Dušić (59) zvani Paki ili Pacov i Dragan Maksić, zvani Maksa, (50) iz Beograda, Srboljub Đorđević (52) iz Grocke, Aleksandar Čurović (33), Aleksandar Aleksić (42), Nikola Đurić (34), Siniša Ćetković (37), Dejan Stanojević zvani Gorila (42), Miloš Aćimović (26), Ivica Matić (36) i Perica Andrić (39), svi iz Šapca. Oni se sumnjiče za stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

 

1 komentar

  1. “Bitan elemenat uspjeha je i činjenica da je očuvana tajnost operacije: glavni specijalni tužilac koordinirao je akcijom specijalnog policijskog tima i operativaca ANB-a. I tako su postigli taktičku prednost nad ekipom koja, očito, nije bila svjesna da je razotkrivena”

    A par dana prije toga su najavili da imaju operativna saznanja da se spremaju nemiri u kojma ce se pucati na ljude i pokusati uhapsiti premijer!!??

    Ova ekipa na celi sa tuziocem nije samo za zatvor nego i za duboko prihicko posmatranje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com