UNIŠTILA GA NELIJEČENA INFEKCIJA SIFILISA: AL KAPONE na kraju života imao je intelekt djeteta - Volim Podgoricu

UNIŠTILA GA NELIJEČENA INFEKCIJA SIFILISA: AL KAPONE na kraju života imao je intelekt djeteta

Državni neprijatelj broj jedan, najmoćniji gangster svijeta, njegovo samo ime tjeralo je strah u kosti policiji i kriminalcima. Al Kapone nekada je bio alfa i omega američkog krimi miljea, ali njegovi posljednji dani nisu bili nimalo glamurozni.

Smrt je čekao u kući na Floridi, pecao je ribu, jeo špagete i često razgovarao sa davno umrlim mafijašima. Zamišljao je razgovor čak i sa mafijašima čije je ubistvo lično naredio.

Neliječena infekcija sifilisa uništila mu je mozak i nekad najmoćnijeg mafijaša svela je na intelekt dvanaestogodišnjaka. Svojevremeno je kontrolisao stotine gangstera okupljenih u “Chicago Outfitu”, ali pred smrt bio je srećan kada su ga vodili po žvake u obližnju prodavnicu.

Poznata autorka Deirdre Baer napisala je novu Kaponeovu biografiju, a najviše informacija ispričala su joj unučad poznatog mafijaša. Velika većina želi da ostane anonimna, ali sa zadovoljstvom su ispričali svoj život sa đedom.

Unuci su razbili i neke mitove koji su se decenijama pleli oko Al Kaponea. Jedan od tih mitova je da je američki mafijaš ribom napunio bazen da bi mogao svakog dana da peca. U bazenu nije bilo ribe, a Kapone je volio da provodi dane u šetnji sa unukama dok su tražili leptire.

“Na jedan način, bilo je to idealan dom gdje je porodica bila na prvom mjestu. Uveliko se taj život razlikovao od raskošnog života kakvog je vodio dok je bio na vrhu svijeta”, rekla je Bair za “Njujork post”.

Jedan od razloga zbog čega Kapone nije trošio šakom i kapom je što je, u jednu ruku, bankrotirao. Tokom dvadesetih godina prošlog vijeka, procjenjuje se da je Kapone zarađivao desetine miliona dolara svake godine. Većinu tridesetih godina proveo je u zatvoru zbog izbjegavanja da plati porez.

Četrdesetih godina, kada je napokon izašao iz zatvora, “Chicago Outfit” plaćao mu je oko 30.000 dolara godišnje. Nije to ni približno dovoljno za plaćanje luksuza na koji je navikao dok je vladao mafijom.

Bez obzira na sve, novinari su svakog dana čekali ispred Kaponeovih vrata ne bi li načuli barem neki trač. Svojevremeno su novine pisale da Kapone upravlja velikom kriminalnom organizacijom, a postoji mogućnost da su te glasine počele zbog imaginarnih razgovora sa nekadašnjim mafijašima. Bair piše u biografiji da je Kapone povremeno bio uvjeren da proživljava događaje iz davne prošlosti.

Kaponeova žena Mae vjerovatno mu je spasila život tako što ga ja držala u izolaciji. Da je samo jednom javno izgubio kontrolu i počeo da viče na nekadašnje saradnike, Kapone bi izgubio slobodu ili život.

Da je sudija čuo da je Kapone sklon nasilju, strpao bi ga u ludnicu. Da su njegovi bivši saradnici čuli da priča o nekadašnjim poslovima, smaknuli bi ga bez previše razmišljanja.

 (Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com