OSTAĆEMO BEZ DRVA: Albanci ne pitaju za cijenu, CRNA GORA šalje 95% više - Volim Podgoricu

OSTAĆEMO BEZ DRVA: Albanci ne pitaju za cijenu, CRNA GORA šalje 95% više

Zabrana sječe drveta u Albaniji dovela je do drastičnog rasta izvoza drveta iz Crne Gore u tu susjednu državu i rasta cijene ogrevnog drveta.

U pojedinim crnogorskim gradovima cijena dostiže 50 evra po metru kubnom, piše Pobjeda.

Ukupan izvoz drveta u Albaniju za prvih osam mjeseci ove godine bio je vrijedan 2,8 miliona evra i veći je 95,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosio 1,43 miliona evra.

Privrednici za rast izvoza krive Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja jer je, kako su kazali, propisalo uslove kojima se omogućava da najveći dio drvne sirovine završi u izvozu.

“Izvoz drvne sirovine (ogrijev, trupci bukve i drugo) u Albaniju, u prvih osam mjeseci ove godine, je činio polovinu ukupnog izvoza drveta i iznosio je 1,4 miliona evra. Realizovana vrijednost u odnosu na isti prošlogodišnji period predstavlja rast od 87,8 procenata. Ostatak izvoza činila je rezana građa koja u ovoj godini bilježi rast izvoza za 103,6 odsto”, pokazuju podaci Monstata, koje je Pobjedi dostavila Privredna komora (PKCG).

Građani iz sjevernog regiona ocjenjuju kako je razlog slabije ponude i poskupljenja drva to što su se navodno pojavili kupci iz Albanije koji ne pitaju za cijenu, pa metar ogrijeva plaćaju i 20 evra više od domaćih kupaca.

Osim činjenice da drva “idu“ u Albaniju, kao razlog slabije ponude pojedini koncesionari navode to što još nisu počeli da koriste koncesije na drvne sortimente za ovu godinu.

Zato upućuju kritiku resornom ministarstvu, jer ih na taj način sputava da odrade planirane poslove i kada je u pitanju prerada ali i prodaja drveta.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com