“NIKOLETINA BURSAĆ” JE ŽIV I IMA 92 GODINE! Drugovao sa Brankom Ćopićem, preživio Kozaru, Sutjesku, Neretvu… - Volim Podgoricu

“NIKOLETINA BURSAĆ” JE ŽIV I IMA 92 GODINE! Drugovao sa Brankom Ćopićem, preživio Kozaru, Sutjesku, Neretvu…

Lik iz romana Nikoletina Bursać je živ i sa 92 godine otresit i oštrouman. Novosađani ga još znaju i kao komandanta Radeta!

I danas kada Rade Kević uđe u Dom vojske u Novom Sadu, svi ustaju na noge. Znaju da je riječ o mitraljescu Prve krajiške proleterske brigade i učesniku svih velikih bitaka Drugog svjetskog rata. Drug iz ratnih dana Keviću bio je i pisac Branko Ćopić, koji je ovjekovječio najpopularnijeg partizana u pripovjetkama ,,Doživljaji Nikoletine Bursaća”, ili kako ga je nazvao ,,mitraljesca golubinjeg srca”.

Zbog toga upućeni u ratne godine i Ćopićev život Kevića i njegove ratne doživljaje ističu kao glavnu inspiraciju za stvaranje Nikoletine.
Materijala za roman imao je Ćopić, s obzirom na to da je Kević prošao epske borbe na Kozari, izašao iz obruča na Sutjesci i Neretvi, oslobađao Beograd… Ranjavan je pet puta. Kević je poznat i kao prvi partizan koji je imao ,,šarac” – zarobljeni njemački MG42, najpopularniji mitraljez u istoriji ratovanja.

– Hah, dobro, znate kako pisci ćute i uvijek nešto zapisuju. Bio sam drug sa Brankom Ćopićem, često je išao u koloni iza mene. U maršu je znao i da spjeva pjesmu. Kada sam zarobio taj mitraljez i počeo da tučem i kad su borci čuli zvuk, odmah su uzviknuli „ala prede kao Zorka vunu“. Zbog toga smo ga zvali „Zorka“ do kraja rata – sjeća se Kević.

Od raznih bitaka u sjećanju će mu uvijek ostati napad na sarajevski aerodrom Rajlovac 1943, kada je sa saborcima uništio 42 njemačka aviona koja su ih satirala po bosanskim gudurama.

– Bila je mrkla noć. Prvi sam preskočio bodljikavu ogradu i sa svojom „Zorkom“ i svijetlećim mecima zapalio avion. Uskoro je krenuo juriš, trčali smo i bacali bombe, vatra je gorjela na sve strane, bilo je kao u paklu – prepričava Blicov sagovornik.

Od najsrećnijih ratnih doživljaja sjeća se zarobljavanja njemačke pozadine poslije tri dana marša Konjuh planinom bez zalogaja hrane. Nemci su sa sobom vukli kazane pasulja sa medom, i to mu je, kaže, najslađi obrok u životu.

Kević je rođen u Piskavici pored Banjaluke, poslije rata bio je komandant 343. granične brigade. Dobitnik je mnogih ratnih priznanja, među kojima su i tri ordena za hrabrost i dva ordena SSSR zbog zajedničkog oslobađanja Smedereva i Beograda sa Crvenom armijom.

Bez lože za heroja

Ovaj ratni veteran privukao je pažnju Novosađana na Vojnoj paradi povodom oslobađanja Novog Sada u Drugom svjetskom ratu minulog vikenda, kada je u invalidskim kolicima sjedio na Keju pored novinara, preko puta lože sa zvanicama.

– Nije mi žao što nisam bio u loži. Poslije je došao predsjednik Tomislav Nikolić sa generalima da se pozdravi sa mnom i to mi je drago. Na manifestaciju su me zvali moji drugovi iz SUBNOR-a, a ja kao vojnik uvijek volim da posjetim ovakve događaje – kaže Kević.

(Blic.rs)

2 komentara

  1. It only calls for separating your coupons by categories. I rate Thrifty with only four stars simply because enterprise coupon codes are on the smaller side, but renting from Thrifty a great overall value.

  2. I’m impressed, I must say. Really rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com