PODGORICA: Sjutra 23. po redu internacionalni maraton - Volim Podgoricu

PODGORICA: Sjutra 23. po redu internacionalni maraton

Internacionalni Podgorički maraton, 23. po redu, biće održan sjutra (nedjelja). Početak trke zakazan je za devet časova, a start i cilj maratona su na podgoričkom gradskom trgu. Kao i prošle godine, Podgorički maraton će proći kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi.

Kako je najavio organizator, za maraton je prijavljen rekordan broj od 760 učesnika.

PODGORICA: IZBJEGAVAJTE ove ulice, saobraćaj će biti ZABRANJEN

Prošle godine je u muškoj konkurenciji pobijedio kenijski atletičar Džastos Kiprono, a najbolji rezultat u prethodnih 20 godina, u vremenu dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine.

Od poznatijih maratonaca, kako je saopšteno, trčaće kenijski maratonci Silas Kiprono Tu (2:15,10), Džoel Maina Mvang ((2:13,00), Viktor Kamuren Katienja (2:13) i Etiopljani Seifu Abule Haile (2:13) i Kedir Ibrahim Vabe (2:12).

U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima prošlogodišnja pobjednica, srpska maratonka Olivera Jeftić (2:31,18) ostvaren 2009. godinem, a Jeftićeva će trčati i ove godine. Osim nje, najozbiljnije kandidatkinje za trijumf su Kenijke Gledis Džipkurui Bivot (2:40,20), Agnes Čibet (2:38) i Helen Džipksogei Kimutai (2:35,35).

Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a staza ima međunarodni sertifikat.

Član je je i Udruženja profesionalnih maratona svijeta od 2010. godine, a nalazi se i u njegovom kalendaru.

U okviru manifestacije prvi put biće održano Prvenstvo Balkana u polumaratonu i tradicionalno Prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu, na kojem će titulu u ženskoj konkurenciji pokušati da osvoji naša Slađana Perunović.

Najavljeno je da će biti održane trke na putu-cesti, kao trke zadovoljstva, na pet i deset kilometara, za sve uzrasne kategorije.

U sklopu manifestacije po planu IAAF-a i ASCG, na trgu Nezavisnosti, biće predstavljena prezentacija projekta „Dječja atletika“ za uzrast do 12 godina uz učešće svih osnovnih škola Podgorice, kao i određene sportske aktivnosti koje će realizovati Sekreterijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Pokrovitelj maratona je Glavni grad, a polumaratona opština Danilovgrad, odakle će startovati polumaratonci.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com