IVAN JE ROĐEN U ARGENTINI: Vratiću se u Crnu Goru - Volim Podgoricu

IVAN JE ROĐEN U ARGENTINI: Vratiću se u Crnu Goru

Odrastao sam uz crnogorske običaje i priče o mojoj postojbini. Oduševila me jedinstvenom ljepotom i ljubaznim ljudima. Sugurno ću joj se ponovo vratiti – počinje priču mladi i uspješni Ivan Novaković, koji je član Savjeta za saradnju sa iseljenicima Crne Gore.

Živi u Buenos Airesu i radi u regulatornom tijelu za hartije od vrijednosti Argentine. Krajem septembra je prvi put posjetio postojbinu i za Pobjedu govori o utiscima, porodičnoj istoriji i neraskidivim vezama ove dvije daleke zemlje.

Ivanov đed je doputovao u Argentinu davne 1945.

– Dugujem crnogorske korijene mom đedu, koji se oženio i stekao porodicu sa nevjerovatnom Italijankom. Đed je prvi došao brodom u Argentinu krajem Drugog svjetskog rata. Nakon godinu stiže i moja baka. Isprva su živjeli u naselju zvanom Dock Sud, u blizini luke, gdje su stanovali većinom migranti. Nije im bilo lako, ali su polako naučili jezik i upoznali ljude. Migranti su se međusobno podržavali i pomagali jedni drugima. Poslije nekoliko godina su bili u stanju da se presele u grad Kuilmes, gdje su stvorili porodicu, a onda su se preselili u sjeverni kvart Buenos Airesa, gdje i dan-danas živi moja baka –priča Ivan. On objašnjava da postojbina nikada u njihovoj kući nije bila zaboravljena.

Dio djetinjstva

– Cijelog mog života Crna Gora ima posebno mjesto u mom srcu. U mojoj porodici se ljubomorno čuvala crnogorska tradicija, iako smo bili na drugoj strani svijeta. Svi moji su aktivno bili uključeni u rad crnogorske zajednice u prijestonici Argentine. Sjećam se da smo nedjeljom išli na ručak u crnogorski klub gdje bi se slavili prigodni datumi. Sve to je duboko urezano u moje pamćenje, tako da je Crna Gora neodvojivi dio mog djetinjstva i mladosti – Pobjedin sagovornik. Ivan tvrdi da je veoma zadovoljan održavanjem Kongresa iseljenika i siguran je u uspješnost tog projekta.

 – Kao predstavnik Argentine, koja ima najveću zajednicu potomaka (70.000), vjerujem da projekti iz Južne Amerike igraju veoma važnu ulogu. Mislim da je stalna komunikacija od vitalnog značaja. Veoma je važno da jezik ne smije biti prepreka među nama, zato su nam neophodni španski prevodioci kako bi pod jednakim pozicijama aktivno učestvovali u radu Kongresa -zaključuje Ivan.

Uvodi novi vid biznisa na crnogorsko tržište

Ivan radi u regulatornom tijelu za hartije od vrijednosti Argentine i bio je član radne grupe za izradu prvog zakona o kraudfandingu u Argentini. Crna Gora još uvijek ne poznaje ovakav vid biznisa i Ivan objašnjava o čemu se tu radi.

– Kraudfanding je alternativni instrument finansiranja. Taj biznis omogućava da mnogi investitori ulažu male količine novca i učestvuju u kreiranju nekog projekta. Ovaj tip finansiranja uvodi veliki broj malih ulagača, koji obično ne učestvuju na tržištima, kao investitore i ulažu kapital u start-up projekte ili dešavanja. To omogućava da više investitora izvodi jedan projekat. Izrada analize tržišta u Crnoj Gori dokazuje da se ovaj biznis može razvijati i biti odlična prilika da se uvede ovaj način finansiranja za razvoj tržišta nekretnina. U nekoliko riječi, oni koji nijesu redovni na tržištu, sada mogu da učestvuju i zarade veće marže – zaključuje Novaković.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com