Home / ŽIVOT + / Djeca i roditelji / RODITELJI OPREZ: Poni igračke opasne po zdravlje djece

RODITELJI OPREZ: Poni igračke opasne po zdravlje djece

Zdravstveno sanitarna inspekcija je po obavještenju Kontakt tačke sistema za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodma, vršila nadzor igračke My Loveli Horse „PONY SET“ i utvrdila da predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje djece.

“Igračka „Poni set“ sastoji se od ponija plave boje, grive zelene i repa bijele boje sa dodacima u raznim bojama i sadrži hemijski rizik opasan po potrošače”, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su naveli, analizom proizvoda u Centru za ekotoksikološka ispitivanja, utvrđeno je da ova igračka sadrži povećan broj ftalata u odnosu na propisanu vrijednost i da je pronađena količina 19,6 odsto po masi.

Pojasnili su da je maksimalno dozvoljena vrijednost u skladu sa propisima u igračkama i proizvodima za djecu 0,1 odsto i da ovaj ftalat može narušiti zdravlje djece uzrokujući oštećenja reproduktivnog sistema.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su saopštili da je inspektor u skladu sa Zakonom o nadzoru proizvoda na tržištu, subjektu nadzora, d.o.o. „Bošković Budva“, naložio mjeru povlačenja proizvoda iz prometa i opoziv od potrošača.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com