JANJIĆ: Mandić i Knežević nijesu prioritet Vučiću - Volim Podgoricu

JANJIĆ: Mandić i Knežević nijesu prioritet Vučiću

Motivacija dvojice lidera Demokratskog fronta da pišu srpskom premijeru je dnevnopolitičke prirode sa ciljem se izvrši pritisak na Vučića kako bi se odmjerilo koliko je on spreman da u ovom momentu djeluje u korist Fronta, odnosno Andrije Mandića, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu beogradski analitičar Dušan Janjić.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević uputili su pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću kojim su tražili hitan prijem kod njega. Mandić i Knežević su srpskog premijera tim dopisom obavijestili i da je srpski narod u Crnoj Gori, kao i njegovi politički, kulturni i vjerski lideri izloženi neviđenoj medijskoj i političkoj satanizaciji i progonu.

Komentarišući suštinu tog pisma, Dušan Janjić smatra da lideri Fronta prije svega nijesu imali u vidu sve konsekvence takvog čina.

“Ne sporim da Andrija Mandić ima podršku dijela političkog spektra u Srbiji. Tu ne mislim samo na predsjednika Tomislava Nikolića, već i na neke opozicione partije poput Dveri i DSS-a. Lično sam jako zainteresovan da dođe do tog susreta, jer nakon toga moraju jasne stavove imati i premijer Vučić i Vlada Srbije o pitanju ko je, zapravo, srpska manjina u Crnoj Gori. Jer vi znate da mi imamo jednu nacionalnu strategiju za djelovanje prema Srbima van Srbije, koja je potpuno nejasna u odnosu na Crnu Goru. Naravno, to bi onda značilo da se tu moraju raščistiti i neke političke konsekvence djelovanja Mandića na stanje u Srbiji”, ističe Janjić.

Dodaje kako bi se tim susretom iskristalisalo koliko je Mandić svjestan svojih političkih poteza, a samom Vučiću pružila prilika da započne drugačiju politiku prema Crnoj Gori, oslobođenu pritiska zajedničkog porijekla.

Janjić, međutim, ocjenjuje i da je malo vjerovatno da će do tog susreta doći u skorije vrijeme.

“Vjerujem da Mandić i Knežević u ovom trenutku nijesu prioritet Vučiću. U Beogradu je sada otvorena jedna agenda koja se tiče bezbjednosnih pitanja i bezbjednosti samog premijera. Njemu sada nije prioritet partijsko nadgornjavanje u Crnoj Gori, ali svakako je važno da se odmjeri šta stvarno Mandić misli i planira. Tu je i malo širi kontekst porasta uticaja Rusije. Mislim da će Vučić sačekati da se završi istraga oko Dikića i da se sklopi cijela ta slika, pa će onda doći do tog susreta. Ne vjerujem da će Vučić sebi dozvoliti da bude tako jeftino uvučen u kalkulaciju Mandića i dijela političkog spektra u Srbiji koji podržava Mandića”, zaključio je Janjić.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić ocijenio je da lideri DF-a nemaju politički legitimitet da pišu Vučiću u ime srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Podsjetio bih kolege iz Demokratskog fronta da oni ni na koji način nemaju pravo da zastupaju interese srpskog naroda u Crnoj Gori zato što više Srba u Crnoj Gori glasa za Demokratsku partiju socijalista nego za Demokratski front. Tako da oni nemaju nikakav politički, niti bilo koji drugi legitimitet da bi pisali u ime srpskog naroda u Crnoj Gori ili da bi komentarisali položaj i status srpskog naroda”, kazao je Sekulić u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

Lideri Demokratskog fronta, prema saznanjima Pobjede, još nijesu dobili bilo kakav odgovor na dopis koji su proslijedili prvom čovjeku Vlade Srbije.

Mandić i Knežević nemaju ni povratnu informaciju da li je pismo, koje su posredstvom srpske ambasade u Podgorici proslijedili premijeru Vučiću, uopšte stiglo do njega.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com