Home / ŽIVOT + / Djeca i roditelji / ĐOKOVIĆI OTKRILI 5 SAVJETA ZA ODGAJANJE DJETETA: Evo kako postati uspješan kao Novak!

ĐOKOVIĆI OTKRILI 5 SAVJETA ZA ODGAJANJE DJETETA: Evo kako postati uspješan kao Novak!

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković svoj uspjeh u velikoj mjeri duguje svojim roditeljima Srđanu i Dijani, koji su podijelili nekoliko saveta koje bi svaki roditelj trebalo da usvoji.

Njegovi roditelji, Dijana i Srđan Đoković, podržavaju svog sina od malih nogu, a o tome koliko je podrška najbližih važna u postizanju uspjeha djeteta ispričao je otac najboljeg tenisera svijeta.

Srđan i Dijana podijelili su nekoliko savjeta koje bi svaki roditelj trebalo da usvoji.

1. Budite realni kada očekujete nešto od svog djeteta.

Jedna od najvećih grešaka nekih roditelja je to što previše očekuju od svoje djece. Dijete kome su nametnuti nerealni zadaci ne samo da neće uspjeti da ih ostvari već će se zbog toga osjećati loše, misleći kako nije dovoljno dobro. Nasuprot tome, dijete kome su zadati realni ciljevi koje može da ispuni vjerovaće u svoje sposobnosti i osećaće se srećno i zadovoljno, piše portal Blic žena.

Srđan Đoković pričao je o periodu otkrivanja Novakovog talenta i ukazao na to koliko je bitno da roditelji sagledaju mogućnosti svog djeteta iz ugla realnosti, bez umišljanja da je njihovo dijete superheroj samo zato što ga oni toliko vole:

„Potpuno je prirodno da volimo našu djecu najviše na svijetu i da želimo da ona postanu najbolja u tome što rade, ali ponekad i pretjerujemo. Jelena Genčić rekla je da posle Monike Seleš nije vidjela tako talentovano dijete, ali nisam ostao kod njenog mišljenja, već smo pitali i druge stručnjake i, kada su svi to rekli, onda je bilo najnormalnije da uložimo sve što je u našoj moći.“

2. Borite se za prava svog djeteta.

Djeca nisu uvijek u stanju da prepoznaju šta je dobro, a šta ne za njih. Kako bi umjeli da razaznaju dvije krajnosti, tu su roditelji da im ukažu na to zašto je nešto dobro ili loše, kao i da stanu u njihovu odbranu kad god je to potrebno. Podsjećajući se odlaska na takmičenje u francuski grad La Bol, Srđan Đoković dočarao je uslove u oficijelnom hotelu za igrače – pansion bez klime dok je napolju visoka temperatura nije bio adekvatan smještaj za sportistu koji uskoro treba da pruži maksimum na terenu. Novakov otac je morao odmah da preduzme sve što može kako bi svom djetetu obezbijedio potreban odmor pred takmičenje.

 

„Tražio sam direktora turnira i rekao sam mu da je to sramota i da hoću normalan hotel za Novaka. Moj sin mora da ima prave uslove, da se odmori na pravi način da bi sutra na terenu pokazao pravo lice.“

Đokovići su se premjestili u novi hotel, ali uz obaveznu doplatu, međutim, posle Novakove pobjede na takmičenju direktor je poručio da nisu dužni da plate išta, zahvaljujući se na ukazanoj časti da srpski teniser gostuje na turniru.

3. Ponekad morate da budete i strogi.

Jedan od najtežih zadataka roditelja je da djecu nauče disciplini, a da ona ne podrazumijeva da se dijete osjeća sputano i kao da mora da radi stvari po kazni. Disciplina znači da roditelji pruže djeci određeni sistem vrijednosti, rutinu u svakodnevnim zadacima, kao i vještine koje će im pomoći da izrastu u zrele, odgovorne i zadovoljne osobe. Dječaku koji najveći dio dana provede trenirajući tenis, a onda i radeći domaće zadatke, nije ostajalo mnogo vremena za igru. Tako je velika želja današnjeg najboljeg svjetskog tenisera bila da ode na ekskurziju sa svojim vršnjacima, ali je Novak, nasuprot tome, otputovao u Minhen kako bi se potpuno posvetio tenisu.

Njegovi roditelji bili su mu najveća podrška, iako je to nekada zahtijevalo i da budu stroži nego što bi to sami željeli, o čemu govori Srđan:

„Više puta sam ja bio strožiji nego što je možda trebalo da budem. Iako je to bilo mnogo teško za mene, pred njim nisam mogao nikad da pokažem slabost, da bi on shvatio da jedino uz najozbiljniji rad može da postigne to što želi da postigne.“

 

4. Naučite dijete da uvek posmatra život sa pozitivne strane.

Djeca koja su naučena da misle pozitivno izrastaju u zdrave i uspješne osobe koje posjeduju praktične vještine da se izbore sa svim životnim izazovima. Zato dijete odmalena treba usmjeravati da bude optimista i da pozitivno razmišlja o budućnosti. Koliku ulogu optimizam ima u uspjehu Novaka Đoković, svjedoče brojne anegdote, a jednu od njih otkrio je otac tenisera, pričajući o prošlogodišnjem US Openu:

„Na najvećem teniskom stadionu, koji prima negdje oko 24 hiljade ljudi, jedno 23 hiljade je navijalo za Federera uzvikujući Rože, Rože, a Nole mi kaže posle tog turnira da je čuo da oni sve vrijeme govore Nole, Nole. Znači on je sebe toliko istrenirao da je tu negativnu energiju koju je imao oko sebe pretvorio u pozitivnu.“

5. Pružite pomoć u donošenju odluka i budite podrška djetetu.

U razvoju djeteta i njegovih talenata ključna je podrška roditelja, što govori i slučaj Novaka Đokovića. Sumirajući djetinjstvo najboljeg tenisera svijeta i ulogu porodice u njegovom uspjehu, Srđan je ukazao na to da su roditelji ti koji najbolje poznaju svoju decu i treba da im pokažu koji je pravi put, ali i da deca sama moraju da odlučuju o svojoj sudbini.

„Vi držite vašu sudbinu u vašim rukama i nemojte da je ispuštate i dozvolite da o njoj odlučuje neko drugi. Vi ste avangarda i preteča svega dobrog što treba da se desi u budućnosti ove zemlje i, prema tome, svoj život u svoje ruke“, poručio je Srđan Đoković mladima.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com