Sindikat: Luku Bar ne treba privatizovati - Volim Podgoricu

Sindikat: Luku Bar ne treba privatizovati

Luku Bar ne treba privatizovati, zaključak je, koji je danas, u ime zaposlenih ovog preduzeća, objavila Sindikalna organizacija AD Luka Bar. Sindikat najvećeg barskog preduzeća je istakao da “kolektive od strateškog interesa za državu ne treba privatizovati, posebno kada kao Luka ostvaruju pozitivno poslovanje”.

“Generacije prije nas uz velika odricanja doprinijele su da Luka Bar bude kakva je danas, što nam stvara obavezu da dobro razmislimo kako dalje, a zaključak svih zaposlenih je da Luku Bar ne treba privatizovati. Skrećemo pažnju barskoj javnosti da je slovenačka Vlada pokrenula privatizaciju Luke Kopar, međutim, tome se, svjestan značaja tog preduzeća, suprostavio čitav grad. Od te privatizacije nije ništa bilo”, saopštili su danas iz ovog sindikata.

Delegaciju ovog sindikata je prije početka sjednice lokalnog parlamenta primio predsjednik SO Bar Radomir Novaković koji im je rekao da “formalno- pravno ne mogu iskoristiti institut prazne stolice i učestvovati u skupštinskoj raspravi o privatizaciji Luke, jer nijesu klasična nevladina organizacija”. Oni očekuju da će se modus ipak pronaći.

“Dosadašnje privatizacije nijesu garant uspjeha, posebno imajući u vidu smanjenje broja zaposlenih, neulaganja i izostanak protoka roba i povećanja kapaciteta koje su potom uslijedile. Izostaju i garancije za sprovođenje kolektivnog ugovora i zadržavanje standarda, a posebno u pogledu povećanja zarada i nesmanjivanje broja zaposlenih. Za nas je zainteresovana kompanija koja je već smanjivala broj zaposlenih, a i pored toga posluje sa gubitkom, ima sudske sporove sa zaposlenima … Tu su i promjene tenderskih uslova u ostvarivanju ukupnog prometra – bilježi se smanjenje sa pet na tri i po miliona tona, umjesto da je promet povećan. Sve to nas utvrđuje u stavu da nije potrebna privatizacija Luke Bar”,  zaključili su iz Sindikalne organizacije AD Luka Bar.

(Bar info)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com