NARODNA VJEROVANJA NA ARANĐELOVDAN: Mihailo obilazi bolesne, ako stane kod nogu… - Volim Podgoricu

NARODNA VJEROVANJA NA ARANĐELOVDAN: Mihailo obilazi bolesne, ako stane kod nogu…

Mihailo je prvi anđeo koji je stupio u borbu sa zlim duhom i neprestano se bori za slavu Božju, pa se na ikoni predstavlja kao borac – vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci.

Prema narodnom vjerovanju, kome kucne posljednji čas, on dolazi i uzima duše. Za današnji dan vezuju se mnogi običaji i vjerovanja.

 

Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu, nije dobro, a ako je kod glave, bolesnik će ozdraviti. Slavi se u jesen, a po narodnom vjerovanju, to je zato što je kad su sveci dijelili uloge, Arhangel Mihailo dobio jesenje i zimsko vrIJeme – vrijeme zime i zimskih teškoća.

Govori se da u ovo vrijeme on luda svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevjernike i pomogne nevoljnicima. Jedno narodno vjerovanje kaže da se na ovaj dan prema vremenskim uslovima može odrediti kakva će biti godina. Kaže se – kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, takvo će biti tokom cele zime i proleća.

U nekim krajevima ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se vjeruje da samo on može da otjera vukove.

Postoji vjerovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com