ZATVORENIK PRIJETI MUJOVIĆU: “Ćerki ću ti PREŠEGATI obje noge i ruke”! - Volim Podgoricu

ZATVORENIK PRIJETI MUJOVIĆU: “Ćerki ću ti PREŠEGATI obje noge i ruke”!

Pritvorenik Veselin Mujović prijavio je Nevladinoj organizaciji (NVO) Zaštitnik prava zatvorenika (ZPZ) da mu je drugi pritvorenik prijetio da će njegovoj kćerki Seki Mujović “prešegati obje ruke i obje noge”.

Iz te NVO saopšteno je da je Mujović predstavniku ZPZ, koji ga je 17. novembra posjetio u Istražnom zatvoru, kazao da je “pritvorenik V.Z. rekao drugim pritvorenicima da je iz Budve dobio naređenje da kad izađe prešega obje ruke i obje noge mojoj kćerki”.

Iz te NVO saopštili su da su nakon posjete Mujoviću, od uprave policije i tužilaštva tražili da ispitaju navode o prijetnjama.

Njima je Mujović kazao da nije prijavio prijetnje, “jer je svjestan da neko ne želi da izađe živ iz zatvora”.

“Predstavnik NVO ZPZ nakon posjete, u direktnom razgovoru obavjestio je upravu Istražnog zatvora o navodima pritvorenog lica V.M. da je dobio indirektne prijetnje i da osjeća bojazan da bi njegova kćerka mogla biti ugrožena, te ih zamolio da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti i obavjeste Upravu policje i tužilaštvo o navodima V.M. Predstavnik ZIKS-a kasnije je informisao predstavnika NVO ZPZ da su o navodima pritvorenik lice V.M. upoznali Upavu policije – Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad i nadležno tužilaštvo. NVO ZPZ takođe je, mailom obavjestila direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića o navodima pritvorenog lica V.M, zahtjevajući od njih da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti, ispitaju osnovanost navoda pritvorenog lica V.M. i spriječe eventualno ugrožavanje bezbjednosti njegove kćerke. NVO ZPZ još nije dobila povratnu informaciju od Uprave policije ni Vrhovnog državnog tužilaštva”, saopšteno je iz NVO ZPZ.

Iz te organizacije saopštili su da im je Mujović rekao da se se protiv njega vodi montirani proces i da su tužioci sakrili više od pola njegove odbrane.

“NVO Zaštitnik prava zatvorenika obratiće se Specijalnom državnom tužilaštvu, zbog provejra navoda pritvorenog V.M. da je tužilac iz tog tužilaštva, sakrio dio njegove odbrane iznijete tokom saslušanja”, saopštili su.

Oni ističu da su sa Mujovićem razgovarali i o njegovom zdravstvenom stanju i da im je saopštio da mu se u Istražnom zatvoru ne mogu obezbijediti adekvatni uslovi, te da da mu je od momenta kada je uhapšen značajno uznapredovala koronarna bolest – da su mu u tom period dijagnostifikovana nova zakrečenja krvnih sudova (sedam), ugrađeni stentovi, te da mu je u martu nalaz hormonskog statusa manjeg ostatka štitne zlijezde označen “kritično”.

Toj NVO porodica pritvorenog Mujovića dostavila je medicinsku dokumentaciju i medicinsku ekspertizu koju je po zahtjevu Mujovićeve supruge  7. juna 2016. godine uradio prof. dr Miodrag Šoć, specijalista sudske medicine.

“U  nalazu prof. dr Šoć zaključuje da je zdravlje V.M. ozbiljno ugroženo i da u zatvorskim uslovima izložen mnogostrukom riziku ugrožavanja zdravlja, pa i najvišeg stepena.  U Izvještaju ljekara specijaliste doc dr Aleksandra Nikolića, od 13. septembra 2016. godine, između ostalog piše da V.M. zaslužuje nastavak liječenja u bolničkim ili kućnim uslovima, te da se u roku od mjesec dana mora napraviti elektrofiziološko ispitivanje, zbog malignih poremećaja ritma koji mogu biti fatalni. Porodica nas je izvijestila da su sudovi odbili sve žalbe branioca V.M. kojim je tražio ukidanje pritvora, uprkos teškom zdravstvenom stanju tog pritvorenika.”, piše u saopštenju.

Ta NVO saopštila je da su zabrinuti odgovorom koji su dobili iz Osnovnog suda “u kom piše da  „u obrazloženju rješenja Višeg suda u Podgorici se između ostalog navodi, da na odluku suda o osnovanosti produženja pritvora ne utiče činjenica u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi okrivljeni, jer ukoliko okrivljeni ima zdravstvenih problema, može se obratiti zdravstvenoj ustanovi u okviru zatvora, dok ako ista nije u mogućnosti pružiti adekvatan tretman, takav tretman se može ostvariti u drugim ustanovama po postupku koji je za to utvrđen, a u pogledu kojeg je prvostepeni sud dao jasne i valjane razloge“.
“Državni organi imaju obavezu da se staraju o zdravstvenom stanju lica  lišenih slobode. U predmetu Hutardo protiv Švajcarske (*3), podnosiocu predstavke je dozvoljena posJeta lJekara tek šest dana od postavljanja zahteva, a osam dana od hapšenja. Nakon ljekarskog pregleda, rendgenski snimak je otkrio da je podnosiocu predstavke slomljeno rebro. Ovakvo grubo zanemarivanje zahteva za zdravstvenim pregledom, Komisija (Evropski sud) ocjenila je kao kršenje čl. 3. EKLJP”, napisali su iz ZPZ.

Oni su podsjetili da pravilo 6 Tokijskih pravila UN-a  o  mjerama alternativnim pritvaranju,  sadrži izričito pravilo da se pritvor do suđenja  koristi kao krajnja mjera u krivičnom postupku, vodeći računa o istrazi navodnog krivičnog prestupa i zaštiti društva i žrtve.

“NVO Zaštitnik prava zatvorenika zbog toga apeluje na Vrhovni sud da razmorti sve relevantne okolnosti u predmetu formiranom protiv V.M. i ispita da li su sudije Osnovnog i Višeg suda, koje su odlučivale o produžetku pritvora osnovano koristile restriktivne mjere (određivanje pritvora), kao i da razmotre mogućnost da tu mjeru zamjene  alternativnom mjerom, kako bi pritvorenom licu V.M. bila omogućena adekvatna zdravstvena zaštita”, saopšteno je iz te NVO.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com