VAŠE DIJETE JE NEMIRNO? Vi ste srećan roditelj! - Volim Podgoricu

VAŠE DIJETE JE NEMIRNO? Vi ste srećan roditelj!

Sa ovakvom djecom nije lako, ali tješi činjenica da će prije nego poslušna djeca, oni izrasti u uspješne i sposobne ljude.

Dakle, vaše dijete je temperamentno. Pa, imamo novost za vas – vi ste srećan roditelj! Istina je da temperamentna djeca mogu biti pravi izazov za neiskusne i mlade roditelje, ali, ako se ti roditelji dobro informišu i ulože trud i vreme u odgoj temperamentnog deteta, gotovo da možemo da obećamo da će ono izrasti u jednog sjajnog i bistrog tinejdžera.

S unutrašnjom motivacijom i velikom pokretačkom snagom, ovakva djeca kada nešto naume – to i ostvare. Ako se roditelji odupru sopstvenoj potrebi i pritisku okoline da ih “slome” (ili, roditeljskim riječnikom, dovedu u red) temperamentna djeca često postaju lideri u različitim oblastima života – u društvu, sportu, karijeri.

Šta je, zapravo, temperamentno dijete? Neki roditelji kojima je teško da se s takvom djecom bore, reći će da je njihovo dijete tvrdoglavo ili teško, ali na takvu djecu možemo gledati i kao na djecu s jakim karakterom koja izrastaju u ljude od integriteta i kojoj nije jednostavno nametnuti mišljenje.

Temperamentna djeca žele da sama iskuse stvari u životu, radije nego da na tacni prihvate ono što im je servirano. Očajnički žele da budu gospodari svoje sudbine, a ponekad će svoju želju da uvijek budu u pravu postaviti kao prioritet. Kada im se u glavici razvije neka ideja, teško da mogu da misle na bilo šta drugo dok to ne ostvare. Temperamentna djeca imaju snažna osećanja i isto tako snažno ih pokazuju, živeći punim plućima.

Često, temperametna djeca su sklona žučnim raspravama s roditeljima. Ipak, imajte na umu da je i za raspravu potrebno dvoje. Ne morate da reagujete raspravom i vikom svaki put kad vas dijete isprovocira! Ako ste u stanju da duboko udahnete i podsjetite sebe da je moguće da se rasprava ne pretvori u tešku svađu, a da opet postignete ono što želite, naučićete kako da ove situacije predupredite. (Ne dozvolite četvorogodišnjaku da vas toliko iznervira da i sami počnete da se ponašate kao dijete!)

Roditelji koji pažljivo posmatraju svoju djecu i njihovo ponašanje, mogu da izbegnu žučne svađe čak i ako imaju temperamentno dijete. Ovo tako što će pokazati razumevanje za njihove stavove i želje dok postavljaju granice, tako što će djeci davati mogućnost izbora i pružati alternativu ako im nešto ne dozvole. Tako što će razumeti da poštovanje mora biti obostrano. Tako što će zauvijek zaboraviti na rečenicu: „Zato što ja tako kažem!”

Traženjem rešenja kojim će i dijete i roditelj biti zadovoljni umesto jednostranih postavljanja pravila koja čak nećete ni objasniti djetetu, postići ćete dvije bitne stvari – vaše dijete neće biti eksplozivno jer neće imati potrebu za tim (pokazali ste da je i njegovo mišljenje važno) i naučićete ga nekim osnovnim vještinama pregovora i postizanja kompromisa.

Temperamentna djeca nisu samo “teška”. Ona osjećaju da je njihov integritet ugrožen onda kada su primorani da se bespogovorno i bez jasnog objašnjenja povinuju nečijoj volji. Ali, ako im date neki izbor, alternativu, osećaj da se i oni, ipak, pitaju, sarađivaće sa zadovoljstvom. Ako vam ovakvi savjeti smetaju jer poslušnost djeteta i njegovu disciplinu smatrate važnijom od poštovanja njegovog karaktera, razmislite još jednom.

Naravno da želite da odgajite odgovorno, razumno, obzirno dijete koje će umjeti da postupi ispravno i onda kada je to teško. Ali, to ne podrazumjeva bespogovornu poslušnost. To podrazumjeva da će dijete uraditi pravu stvar zato što mu je jasno da je baš to najbolji način da riješi problem, ne zato što ste mu vi tako rekli. Uspjeh je ako je vaše dijete izabralo pravi put, bez obzira na to šta ste mu vi savjetovali. Poslušnost je kada dijete radi šta mu se kaže, bez obzira na to da li je to pravi put.

Dakle, naravno da ćete željeti da vaše dijete radi ono što mu vi savjetujete. Ali, ne zato što je poslušno (ili, što bi se u našem narodu reklo, što “sluša”) i što mu je utuvljeno da bi uvek trebalo da radi ono što odrasli kažu. Ne, vi bi trebalo da želite da vas dijete sluša zato što vam vjeruje. Zato što je naučilo i uvijek ima na umu da, čak i ako ne možete da udovoljite njegovim željama, to je zato što želite za njega ono najbolje.

Sigurno da želite da odgojite dijete koje ima samodisciplinu, koje preuzima odgovornost, koje je obzirno i, što je najvažnije, dovoljno pronicljivo da samo zaključi kome može da vjeruje i kome može da dozvoli da utiče na njegove stavove i mišljenja.

Ako odlučite da po svaku cijenu odgajate poslušno dijete, slomićete njegovu volju i temperament i ostaviti ga bez odbrambenog štita za uticaje drugih ljudi koji često i neće željeti ono najbolje za njega. Štaviše, to je izdaja zavjeta koji smo svi potpisali onog dana kada smo postali roditelji.

Da zaključimo – temperamentna djeca znaju biti energična, istrajna, uporna i “teška”. Ali, ako ih na pravi način podižete, ona postaju daleko sposobnija, ostvarenija, uspešnija biće od “poslušne” djece na kojoj danas možda zavidite svojim prijateljima.

(svezamamu/ekskluziva)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com