PODGORICA: Radmila nije željela Šćepanovića - Volim Podgoricu

PODGORICA: Radmila nije željela Šćepanovića

Rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić nije željela profesora Stevana Šćepanovića za dekana Prirodnometematičkog fakulteta (PMF).

To je “Vijestima” potvrdilo više nezvaničnih izvora iz Rektorata, koji tvrde da je uzdržano mišljenje Vojvodićeve bio glavni razlog da Upravni odbor (UO) UCG jednoglasno odbije predlog PMF-a za dekana.

Šćepanović je sa 36 glasova Vijeća PMF dobio izbore za dekana, a više nezvaničnih izvora sa PMF-a kazalo je “Vijestima” da je Rektorat više priželjkivao protivkandidata Borka Vujičića, koji je tada osvojio 20 glasova. Isti izvori tvrde da je ovo prvi put u istoriji UCG da nije potvrđen mandat dekanu neke univerzitetske jedinice, kojeg je izglasalo Vijeće fakulteta.

Stevan Šćepanović (Novine)

Vujičić je nakon izbora Šćepanovića podnio žalbu Rektoratu zbog navodnog kršenja procedure i “navijačke” kampanje za protivkandidata, koju je UO takođe uzeo u obzir prilikom odlučivanja.

On je u žalbi naveo da mu je kasno uručena odluka o izboru dekana, na koju bi mogao da se žali, ali da je blo i drugih pravnih propusta tokom kampanje za dekana.

UCG juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” zašto je predlog za dekana PMF odbijen i da li to ima veze sa tvrdnjama da on nije bio po volji Rektorata i vladajuće partije. Zvaničan odgovor na ova pitanja “Vijesti” juče nijesu mogle dobiti od Vojvodićeve, niti od predsjednika UO UCG Duška Bjelice, jer nijesu odgovarali na pozive i SMS novinara.

Iz UCG su, međutim, u saopštenju za medije istakli da je pomenuta odluka UO “konačna i protiv nje se ne može izjaviti žalba”. Tvrde da je na predlog Vojvodićeve za vršioca dužnosti (VD) dekana na PMF-u imenovan bivši rektor Predrag Miranović.

On će na funkciju v.d. dekana stupiti u ponedjeljak, kada aktuelnoj dekanici Žani Kovijanić-Vukićević ističe mandat, i obavljati tu funkciju do izbora dekana.

Većina nastavničkog kadra PMF-a smatra da ovaj potez UCG predstavlja svojevrsno uvođenje diktature na državnom univerzitetu, gdje se ne smije iskazati svoje mišljenje.

Šćepanović smatra da je poništavanje odluke za dekana “presedan i šamar ne samo PMF-u, nego i cijeloj akademskoj zajednici”.

“Bila mi je čast biti izabran za dekana od strane Vijeća PMF-a sa ubjedljivim preimućstvom u odnosu na drugog kandidata”, kazao je Šćepanović.

Neslaganje između PMF-a i Rektorata traje već duže, a eskaliralo je neslaganjem oko modela studiranja.

UCG se zalagao za model studiranja 3+2, a Vijeće PMF-a za 4+1.

Kovijanić -Vukićević: Očigledno ista priča kao državni udar

Kovijanić -Vukićević smatra da je slučaj PMF-a “očigledno ista priča kao državni udar, koji se navodno odigrao tokom parlamentarnih izbora”.

“Procedura izbora je bila apsolutno ispoštovana. Greške u proceduri koje se sada pokušavaju fingirati, ravne su navodnom državnom udaru, jer je ovo poslužilo da se poništi volja PMF-a. Odluku o izboru dekana nijesam pisala ja, već pravnik, u ovom slučaju sekretar, jer je riječ o pravnim procedurama i propisima, dok sam ja naučnik”, kazala je  Kovijanić -Vukićević “Vijestima”.

Ona je pojasnila da sukob Rektorata i PMF-a nije u modelu studiranja, već što se pod “plaštom demokratije” pokušavaju promijeniti neke stvari.

“Problem je što nam nijesu rekli ‘morate da izaberete to i to’. Već da mi biramo šta ćemo da učinimo, ali da treba da izaberemo ono šta neko drugi hoće”, kazala je  Kovijanić -Vukićević.

Vujičić: Nisam kandidat Vojvodićeve

Vujičić  je juče negirao da je “igrač” Vojvodićeve, i da je kampanja na PMF-u prilikom izbora dekana bila nefer.

“Nijesam ničiji igrač, već samo svoj. To su informacije koje su došle sa PMF-a, koji je potpuno izgubio kompas. Jednom sam javno upozorio dekancu da sa većom dozom poštovanja govori o rektorki, jer smo akademska zajednica. Možemo vi i ja da se ne slažemo, ali naša komunikacija mora biti kulturna”, kazao je  Vujičić .

Tvrdi da nije imao iste uslove u vođenju kampanje za dekana, kao njegov protivkandidat, jer je većina PMF-a vodila “ostrašćenu” kampanju za Šćepanovića.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com