DJEČAK KOJI JE DIRNUO BALKAN: Nema ruke, ali SVE MOŽE, samo želi da ZAGRLI MAMU (VIDEO) - Volim Podgoricu

DJEČAK KOJI JE DIRNUO BALKAN: Nema ruke, ali SVE MOŽE, samo želi da ZAGRLI MAMU (VIDEO)

Da osobe s invaliditetom, pa i one najmlađe, i te kako mogu učestvovati u društvu i biti samostalne, najbolje pokazuje dječak Ismail Zulfić (6) iz Zenice, koji ruši sve predrasude o osobama s invaliditetom.

Ovaj vedri dječak rođen je bez ruku, jedna noga mu je zakrivljena, a na drugoj su spojeni prsti. Uprkos svemu, on samostalno jede, vozi motor, igra igrice, pliva, crta, piše…

Printskrin: Youtube/  IML TV.PRESS

Printskrin: Youtube/
IML TV.PRESS

Ismailovi roditelji pričaju da im nije bilo jednostavno kada su im ljekari saopštili da je njihovo dijete rođeno bez ruku.

Majka Elmina prisjeća se trudnoće, tokom koje je obišla brojne ginekologe, jer je, kako kaže, imala neki čudan predosjećaj.

Obišla sam razne doktore, ali mi niko nije rekao da moj Ismail nema ruke – prisjeća se ona.

Zbog toga je bio prevelik šok kada su njen sto nakon porođaja okupirali doktori, postavljajući joj brojna pitanja.

Nisam imala snage ni govoriti, a oni su me zasipali pitanjima. Shvatila sam da se nešto dešava. Slučajno sam se okrenula i, kada sam vidjela da kupaju moje dijete držeći ga za noge, jer nije imao ruke, doživjela sam šok – govori Elmina.

Printskrin: Youtube/  IML TV.PRESS

Printskrin: Youtube/
IML TV.PRESS

Ipak, kaže da bi njena odluka da iznese trudnoću bila jednako čvrsta i da je ranije saznala da nosi dijete bez ruku, ali bi svakako bila spremnija na tu situaciju.

Ali, Ismailova želja za životom, učenjem i nedopuštanje da mu se kaže da on nešto nije u mogućnosti uraditi samostalno, njegove roditelje čini hrabrim i veoma ponosnim.

Bilo je, međutim, i teških trenutaka, kada je Ismail spoznavao da nema ruke i postavljao mnoštvo pitanja.

Tražio je od mene i muža da mu damo svoje ruke, da vidi kako to izgleda kada se imaju ruke. To su bili najteži trenuci u našim životima, kada bi nas upitao hoće li mu ikada narasti ruke ili kada je tražio da mu damo svoje ruke da i on nas zagrli – prisjeća se ona.

– Jedino je teško što ne može samostalno ići u kupatilo. Sve ostalo, vjerujte, radi sam. To je dijete bez barijera – kaže otac Ismet.

Ismailove roditelje posebno boli što su, kada su odlučili da ga uključe s ostalom decom i upišu u vrtiće, doživeli neprijatne situacije i odbijanje brojnih vrtića u Zenici.

Odbilo nas je pet vrtića u gradu, niko ga nije želio – kažu roditelji.

Ismail se ove godine priključio Plivačkom klubu Spid iz Sarajeva. Osim što je naučio da pliva, uspio se osloboditi i straha od vode.

Volimpodgoricu.me/ Izvor avaz.ba

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com