Đukanović: Crna Gora protiv blokade Srbije - Volim Podgoricu

Đukanović: Crna Gora protiv blokade Srbije

Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović istakao je danas u Beogradu da zemlje regiona ne bi trebalo da se blokiraju u napretku ka zajedničkim evropskim ciljevima.

“Jasno vam je da je Crna Gora protv bilo kakve blokade kada je u pitanju strateški interes svih zemalja našeg regiona, a to je napredak ka zajedničkim evropskim ciljevima”, rekao je on u izjavi novinarima pred snimanje emisije “Okruženje”, prenosi Tanjug.

Dodao je da zato vjeruje da će taj problem biti prevaziđen, a Crna Gora kao država koja je, kaže, sada najodmaklija na tom putu ka evropskom cilju, uvjek je spremna da sva svoja iskustva, prije svega dobru namjeru, podijeli sa svima.

“Uključujući i Srbiju, da pokušamo da doprinesemo postizanju dobrog tempa svih zemalja regiona“, istakao je on.

Đukanović je ocijenio da je najveći problem regiona ekonomska zaostalost.

“Ja sam neko ko je ubijeđen da su svi problemi koje vidimo na površini, posljedica jednog tragičnog, viševjekovnog ekonomskog zaostajanja svih zemalja regiona. Mi ne možemo taj problem riješiti ako ne otkrijemo tu dimenziju današnjeg stanja“, naglasio je on.

Đukanović je izrazio strijepnju da zemlje regiona to nisu dovoljno dobro uradile u prethodnom periodu, a da ni EU to nije sagledavala u potrebnoj mjeri.

“Mislim da smo napravili izvjestan korak i da je sada potrebno istrajati na evropskoj politici, a posebno je važno da Unija istraje na toj politici, jer se ona suočava sada sa mnoštvo svojih problema zbog čega prijeti opasnost da politika proširenja i odnos prema Zapadnom Balkanu padne u drugi plan“, ukazao je on.

Upitan za odnos prema NATO, Đukanović je rekao da je ključni problem Zapadnog Balkana nestabilnost i da bez rješavanja tog problema nećemo moći ni da se ozbiljnije u kontinuitetu posvetimo pitanju prevazilaženju dubokog jaza ekonomske zaostalosti svih zemalja regiona.

“Po našem viđenju između integracije i stabilnosti Zapadni Balkan je znak jednakosti. Naše uvjerenje je da je integracija drugo ime za stabilnost. Zato idemo snažno putem integracije i u NATO i EU. Razumijemo da određene države, Srbija ima izvjesnu rezervu, i jako je dobro da prema toj rezervi, kada je riječ o NATO integraciji, svi imaju puno razumijevanje, posebno NATO. Svako ima pravo na svoj izbor“, poručio je on.

Đukanović je podvukao da je uvjerenje Crne Gore da će jedina poudzana budućnost svih zemalja regiona biti u punoj evropskoj i evroatlanstkoj integraciji.

(CdM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com