Crnoj Gori dodatnih 1,5 miliona eura za željeznicu - Volim Podgoricu

Crnoj Gori dodatnih 1,5 miliona eura za željeznicu

Na sastanku Upravnog odbora Zapadobalkanskog investicijskog okvira održanom u Londonu, na kojem je Crnu Goru predstavljao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, donijeta je odluka o finansiranju nekoliko infrastrukturnih projekata. Crna Gora je jedna od četiri zemlje koja je dobila sredstva za ovu oblast, tako da je opredijeljeno dodatnih 1,5 miliona eura za pripremu infrastrukturnih projekata.

Kako navode iz Ministarstva evropskih poslova,  Crnoj Gori su ovom prilikom odobrena sredstva za pripremu projektne dokumentacije za zamjenu signalno-sigurnosnih sistema u željezničkim stanicama Golubovci, Zeta, Virpazar, Sutomore i Bar, kao i  njihovo povezivanje sa centralnim signalno-sigurnosnim uređajem u Podgorici, što će dodatno modernizovati željeznički saobraćaj na liniji Bar – Vrbnica.

Pored ovog projekta koji je direktno usmjeren na Crnu Goru, Albaniji je dodijeljen projekat vrijedan 4,5 miliona eura usmjeren na pripremu rekontrukcije željezničke pruge Vora-Hani Hotit do granice s Crnom Gorom, što će biti od velikog značaja za buduće povezivanje željezničke mreže Crne Gore s ostatkom regiona.

Ovaj projekat je počeo s realizacijom nakon što je Željeznica Crne Gore potpisala Sporazum o saradnji s Albanskim željeznicama 21. juna ove godin koji su pratili i protokoli o saradnji u oblasti carina kao i sanitarnog i fitosanitarnog nadzora.

Ministar Pejović je predstavio članovima Upravnog odbora značaj infrastrukturnog povezivanja i posebno ulaganja u željezničku infrastrukturu ukazavši na posvećenost Crne Gore cjelokupnom procesu planiranja i sprovođenja infrastrukturnih projekata, posebno u oblastima koje su prepoznate kao prioritetne u okviru Agende povezivanja.

„Dodatno ulaganje u željeznicu je od primarnog značaja u okviru Berlinskog procesa i budućeg uvezivanja Crne Gore sa zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije“, poručio je ministar Pejović u svom obraćanju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com